...........................................................................
KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK
dostanete vždy dárek :-)
Úvod » -------- Tinktury -------- » Tinktura z Brusinky
( Vaccinium vitis-idaea )
Červené drobné plody a tmavozelené lesklé lístky brusnice brusinky ( Vaccinium vitis-idaea ) vnikajícím přírodním a hlavně spolehlivým dezinfekčním účinkem na močové cesty, takže pokud vás začne trápit časté nutkání na toaletu, určitě sáhněte po nich. Ovšem nejúčinnější jsou jako prevence. Lidově se ji říká kyselinka, kalinka i červená borůvka.
Brusnice brusinka je plazivý keřík dorůstající do výšky až 25 cm. Na zelených ojíněných větvičkách rostou 10 až 25 mm vejčité listy. Květu je bílá přes narůžovělou do růžova. Kvete od května do července bílými nebo růžovými květy. Nahořklé a nakyslé plody – brusinkové bobule jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené o průměru 5 až 8 mm. Dozrávají v srpnu až říjnu. Roste v kyselých, na minerály chudých půdách, na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích.
Brusnice brusinka není na pěstování nijak náročná. Vysazuje se na jaře nebo na podzim. Má ráda polostín a kyselou půdu (rašelinu). Dobře se jí daří i v květináči, kde je ale nutné hlídat vlhkost, jelikož velmi špatně snáší přelití – začnou odumírat nové výhonky a posléze i celá rostlina.
Brusnice brusinka patří k bylinám, u kterých se využívají jak plody, tak listy. Plody se zásadně nepoužívají čerstvé! Sbírají se sytě červeně zbarvené, ale na pohmat musí být pevné. Listy se sbírají od konce léta do prvních mrazíků.
Plody se suší při teplotě 40 °C nebo zavařují. Listy se suší ve stínu. Sušená droga je svěže tmavě zelená s nevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí.
Sušené plody i listy uskladňujte na suchém místě při pokojové teplotě, nejlépe ve tmě. Zavařenina vydrží i několik let; nekazí se, neboť v plodech je přirozený konzervační prostředek kyselina benzoová.
Brusinky jsou nejlépe známým bojovníkem proti tomuto onemocnění, i jako ochránce a prevence před jeho vznikem. Vysoký obsah proanthocyanidinů se váže na různé bakterie, zabraňuje jim přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak nepříjemnou infekci.
Některé důkazy naznačují, že polyfenoly obsažené v brusinkách snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu.
Podle výzkumů jsou plody velkými bojovníky s rakovinovými onemocněními. Ze studií vyplynulo, že pomáhají procesu zpomalení progrese nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.
Stejná látka, tedy proanthocyanidiny pomáhají také zlepšení stavu a zdraví dutiny ústní. Opět zde bojují s bakteriemi, kterým zabraňují, aby se v ústech usazovaly, a to především na zubech. Podle odborníků ze Stomatologické kliniky na Rochersterské univerzitě mohou být brusinky také prospěšné při onemocnění dásní.
Brusnice brusinka patří mezi nejsilnější rostlinné antioxidanty ( srovnatelné jsou např. borůvky, ostružiny a česnek ). Konzumace pomáhá snižovat pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému. Chcete-li být věčně mladí, neodpírejte si brusinky. Díky množství antioxidantů pomáhají předejít předčasnému stárnutí.
Brusinka vyniká močopudnými a antiseptickými účinky, proto se uplatňuje jako významný pomocník při zánětech močových cest a močového měchýře. Své uplatnění má při průjmových a žlučníkových problémech. Jako podpůrný prostředek je možné brusinku využít při léčbě cukrovky, jelikož přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi. Brusinky je ideální užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Brusinky, ovšem bez jakéhokoli přidaného cukru, pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.
Na co si dávat pozor: Užívání brusnice brusinky by se mělo omezit na dobu dvou měsíců, a to maximálně dvakrát ročně. Nesmí se užívat při těžkých poruchách jater a ledvin.
Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.
The Medical News Today přináší podrobný pohled na toto zázračné ovoce se všemi jeho benefity, vitamíny a přínosy pro naše zdraví. Také se zaměřuje na tipy, jak je zařadit do svého jídelníčku nebo za jakých okolností pro nás mohou být brusinky škodlivé.
Velmi silný přírodní antioxidant schopný blokovat škody způsobené volnými radikály posiluje organismus proti infekci.
Podle Univerzity z Kentucky je s příjmem vysokého obsahu vlákniny spojeno nižší riziko srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a dokonce i onemocnění týkající se trávicího ústrojí. Zvýšený příjem vlákniny snižuje krevní tlak a cholesterol. Také je skvělým pomocníkem obézních lidí, kteří se snaží zhubnout.
Vitamín, který je rozpustný v tucích, se výrazně podílí na funkci imunitního systému. Může pomoci nebo oddálit nemoci, které jsou spojené s volnými radikály. Vynachválit si ho ale nemohou ani ženy, které trpí bolestmi prsou, a to většinou před menstruací nebo v jiném hormonálně náročném období.