...........................................................................
KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK
dostanete vždy dárek :-)
Úvod » -------- Tinktury -------- » Tinktura Čaga - Rezavec šikmý
Latinský název: Inonotus obliquus
Rezavec šikmý je cizopasná dřevokazná houba a konkrétně patří mezi choroše, které rostou na kmenech stromů. No… to nezní moc přitažlivě, že? Ale vězte, že tento cizopasník je vysoce ceněnou houbou s řadou pozitivních účinků na lidský organismus. Že vám jméno rezavec nic neříká? A co takhle Čaga? Jde o ruský lidový název a používá se daleko častěji než ten botanický. Je totiž lépe zapamatovatelný, kratší a tak nějak zajímavější, i přesto (nebo právě proto), že trochu zní jako část nějakého čarodějnického zaklínadla.
Roste až deset let, jeho plodnice dorůstá velikosti od třiceti do padesáti centimetrů a váží až tři kilogramy! Živí se šťávami hostitele, tedy stromu, na kterém roste. Sbírá se na jaře a na podzim, kdy má nejvyšší koncentraci účinných látek. Nejčastěji je možné ho najít na jilmu, jeřabině, jasanu nebo na bříze. A podle zkušeností léčitelů má právě rezavec rostoucí na břízách nejvyšší léčivé účinky.
Rezavec šikmý obsahuje celou řadu prospěšných látek s antioxidačním, adaptogenním a radioprotektivním efektem, také látky podobné antibiotikům, soli křemíku, železa, hliníku, vápníku, hořčíku, sodíku, zinku, měďi, manganu a draslíku, beta-glukany. Obsahuje melanin, který podle současných výzkumů brzdí rozvoj patologických procesů způsobených volnými radikály, stabilizuje buněčné membrány a působí jako silný imunostimulátor, má rovněž antimykotické a antivirové účinky.
Rezavec šikmý Čaga obsahuje totiž fenolické sloučeniny a fenoly, které jsou silnými antioxidanty. Jak je již poměrně dobře známo, jsou to právě antioxidanty, které pomáhají zpomalovat proces stárnutí a pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Čaga navíc obsahuje celou řadu minerálů, jako jsou křemík,hořčík, železo, vápník, zinek, mangan a draslík. Mezi obsažené vitaminy pak patří vitamin B1, B2, B5, B6, B9, D a K.
Cennými látkami jsou především betulin, inoitodiol a obliquol (což jsou triterpeny), dále kyselina čagová, polysacharidy.
V tradiční medicíně se Čaga používá v případě žaludečních potíží – zánětu žaludku, dvanácterníku nebo střev a při problémech se žaludečními vředy.
Uplatňuje se také při léčení chronických gastritid a polypů a osvědčila se i při onemocnění jater. Čaga obsahuje značné množství dietární vlákniny, která podporuje peristaltiku, a tím přirozené čištění střev.
Vzhledem ke spojitosti mezi zažíváním a kožními problémy, funguje Čaga jako osvědčený podpůrný prostředek při léčbě lupénky, ekzémů a jiných kožních onemocnění, včetně akné.
Čaga navíc obsahuje účinný antioxidační pigment a dodává živiny nejen pokožce, ale také vlasům. Omezuje padání vlasů, zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky a sjednocuje barevný tón pleti. Pomáhá obnovit a zachovat mladistvý vzhled. Má celkově tonizující účinek na organismus a normalizuje enzymatické funkce.
Kromě toho pomáhá účinně detoxikovat organismus a předcházet tak řadě zdravotních problémů.
V lidském těle se nenachází téměř žádný orgán, na kterém závisí stav celého organismu tak, jako na střevech. Pokud trávicí trakt není v pořádku, okamžitě se to projeví na celém lidském organismu. Špatná funkce střev znamená řadu problémů. Zbytky potravy ve střevech se stávají živnou půdou pro řadu škodlivých bakterií a plísní, které se zde množí. Proto je vhodné zařadit do stravy větší množství vlákniny a jednou z možností je právě Čaga. Právě díky obsahu vlákniny pozitivně ovlivňuje peristaltiku, předchází zácpě a pomáhá střeva čistit.
Zvyšuje odolnost organismu vůči infekčním chorobám. Podpůrně působí při léčbě cévních nemocí a nemocí krvetvorby, hypertenze, napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Čaga je bohatým zdrojem β-(1, 3)-D-glukanů, což jsou specifické polysacharidy, které jsou podstatou správného fungování imunity. Tyto látky pomáhají lidskému tělu adaptovat se na různé nepříznivé podmínky prostředí a díky tomu předcházet vzniku celé řady onemocnění. Pokud je již organismus zasažen rakovinným bujením, tyto polysacharidy neútočí na rakovinné buňky přímo, ale aktivují imunitní systém organismu, zvyšují aktivitu protinádorových buněk a mohou dokonce pomoci zmírnit nebo úplně zastavit růst nádoru. Čaga se kromě toho osvědčila jako vysoce účinná podpora při léčbě rakoviny, konkrétně při chemoterapii a ozařování.
V praxi bylo zjištěno, že extrakt ( TINKTURA ) a jiné přípravky z čagy mají poměrně silné kancerostatické působení, hlavně v oblasti zažívacího traktu, je velmi účinná při léčbě zánětu žaludku, žaludečních vředů, rakovině žaludku, onemocnění dvanácterníku, zánětu a rakovině jater, slinivky a sleziny, příznivě působí na kvalitu krve, dýchací cesty a plíce. V posledních letech byl prokázán i kancerostatický účinek při rakovině prsu a děložního čípku, osvědčuje se také u nemocí jako je ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, ale i u jiných zánětlivých onemocnění střev. Crohnova nemoc a chronická kolitida se výrazně lepší aplikacemi přípravku formou mikroklyzmatu, nejlépe večer po předešlém klyzmatu očistném.
Jedna z posledních studií zaměřená na melanom kůže prokázala, že výtažek z čagy je prokazatelně působícím netoxickým lékem při melanomu kůže. Rovněž se užívá u lymfatických nemocí, zejména při neprůchodnosti a otocích, zlepšuje také činnost ledvin. Vzhledem ke spojitosti mezi zažíváním, funkcí ledvin, lymfatického systému a kožními problémy působí jako osvědčený podpůrný prostředek při léčbě psoriázy, ekzémů, erytrodermie aj. kožních nemocech, neboť zlepšuje metabolismus na buněčné úrovni a tím zvyšuje odolnost organizmu. Posiluje nervový systém, při nemocech srdce a oběhového systému (snižuje tlak), snižuje hladinu cukru v krvi .
U lehčích zánětlivých onemocnění se doba užívání a léčby počítá na týdny, při onkologických nálezech je třeba dlouhodobého užívání 3-6 měsíců nebo i déle. Po třech měsících zařazujeme 10-14 denní přestávku.