...........................................................................
KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK
dostanete vždy dárek :-)
Úvod » -------- Tinktury -------- » Tinktura z Bezu černého - plod
Černý bez plod - Bez černý
( latinsky Sambucus nigra )
„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Tato bylina je známa také pod názvy baza, bazičky, beza, bez domácí, bezinky, bez psí, bez smradlavý, bezoví, bezový květ, bílý bez, bzí, bzina, bzinčí, bzinky, černá bzinka, habzina, habžina, hulák, hular, hural, chebst, chebz, kašička, kozíček, kobzinky, kozičky, psí víno léčivé, psounský bez, pukač, smradinka, smradinky, smradlavej bez, smradlavka nebo zebrový květ.
Místa výskytu:
Vyskytuje se v lesích, na pasekách a lesních světlinách, v křovinách, často na antropogenních místech, jako jsou okraje komunikací, intravilány obcí, sídliště, podél zdí a plotů, velmi často na zbořeništích, také na skládkách, zahradách, podél potoků a řek, u sloupů elektrického vedení, často na rumištích a podobných místech. Roste na vlhkých, humózních, dusíkem bohatých půdách. Bez černý je typickou nitrofilní rostlinou – vyhledává stanoviště s vysokým obsahem dusíku v půdě. Je rozšiřován zejména ptáky, kteří s oblibou požírají plody.
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B - B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit. Pomáhá při neuralgických potížích - při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly. Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.
V potravinářském průmyslu se šťávou z bezinek přibarvují červená vína nebo se přímo zkvašují na bezinkové víno. Připravují se z nich marmelády, džemy, povidla, kompoty a sirupy. Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava ale jed neutralizuje. Květ se suší ve stínu a pokud možno rychle při maximální teplotě do 35 ° C. Sušený pak používáme k přípravě čaje, užívaného především při nemocech z nachlazení a kašli, při potních kůrách a zánětech močového ústrojí, proti nadýmání a při zánětech periferních nervů. Výluhy z květu bezu černého se používají i v kosmetice k omývání uhrovité pleti. Doporučuje se i maska z květu bezu černého, lípy a heřmánku.
Neméně důležité je použití černého bezu v potravinářství, při přípravě poživatin a nápojů. K květů se vyrábí vynikající sirup, květenství se mohou také osmažit a následně konzumovat. Bezinky mají širokou paletu uplatnění. Připravují se z nich zavařeniny, marmelády, povidla, šťávy, bezinková vína, likéry, sirupy a podobně. Bezinky se musejí převařit, protože syrové jsou mírně jedovaté. Šťáva z plodů se někdy používá k dobarvování vína a některých potravinářských výrobků.
Uplatnění nachází také bílá dřeň, zvaná bezová duše. Slouží jako medium při přípravě ručních preparátů, zejména mikroskopických. Dřevo je na druhou stranu velmi tvrdé a vydrží dlouho v zemi, uplatní se tedy hlavně v zahrádkářství jako tyčkovina. Jen se musí dát pozor na to, aby bylo dřevo již plně mrtvé, protože jinak se může stát, že tyčka zakoření, olistí se a vyvine se z ní vitální keř černého bezu.
Méně známý je fakt, že se různé části černého bezu používají v barvířství. Květy dávají různé odstíny žluté a zelené, kůra hnědé a plody fialové barvy. Během květu je bez důležitou medonosnou rostlinou. Byla vyšlechtěna i řada kultivarů, pěstovaných v parcích a sadech.
Pro své všestranné využití byl černý bez, zejména na venkově, velmi ceněnou dřevinou a velké oblibě se těší dodnes.
Když se pustíte do konzumace bezových květů, získáte vitaminy C, A, B1, B2, B3 a C. Dále bioflavonoidy, známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení. Květové výrobky mírní kašel a rozpouštějí hleny, sáhnout po nich lze i při křečích v břiše: tlumí je a pomohou s nadýmáním. A působí nejen na zdraví, ale i na krásu.
Další zajímavosti:
Známé přísloví praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Po zásluze. Květen a červen jsou měsíce bezových květů, ze kterých můžete vyrobit limonádu, zákusek či džem, z černých bobulí zase likér nebo víno. Uctívaný byl především pro léčivé účinky.Známé přísloví praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Po zásluze. Květen a červen jsou měsíce bezových květů, ze kterých můžete vyrobit limonádu, zákusek či džem, z černých bobulí zase likér nebo víno. Uctívaný byl především pro léčivé účinky.
Bez černý patří mezi nejznámější léčivé rostliny. V mnoha částech Evropy byl považovaný za kouzelnou rostlinu. Uctívali ho Keltové i staří Germáni.
Uvnitř keře prý sídlí duchové a legendy vyprávějí, že koště, na kterém lítaly čarodějnice, bylo vyrobeno právě z bezového dřeva.
Bezinkový keř políbený nastávající maminkou prý přinese dítěti šťastnou budoucnost. Křížek z bezového proutku se pokládal do rakve zemřelých a do keře údajně nikdy neuhodí blesk. Pokud někdo černý bez porazí a nezasadí nový, čeká ho velká smůla.Žvýkání bezové větvičky zmírňovalo bolest zubů, sušené bezové květy zaháněly horečku, léčily revmatismus i bradavice. Květ položený vedle polštáře navozoval klidný spánek.
Čas sběru květů a bobulí
Evropský bez černý je vícekmenný keř až strom s tmavě zelenými složenými listy, které odpuzují mouchy i komáry. Velká květenství malých, krémově bílých kvítků krásně voní. Trhejte je brzy zrána, když není rosa. Rozložte je na čistý papír a nechte sušit několik dní na teplém, suchém a tmavém místě. Pozor – listy, kůra, zelené bobule a kořeny jsou jedovaté. Bobule se mohou trhat, až když jsou černé.
Bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, lze je rovněž využít k omezení tvorby hlenů při senné rýmě, zánětu dutin a infekcích středního ucha. Komerčně prodávaný sirup z bezových bobulí zase tiší příznaky a krátí dobu trvání chřipky. Laboratorní studie dokládají, že složky obsažené v bobulích pravděpodobně aktivují určité imunitní buňky a současně působí přímo na viry tím, že snižují jejich nakažlivost.
Kulinářské využití
Čerstvé květy se využívají na přípravu bezového vína, bezového likéru nebo bylinného nálevu, které lákají vůní. Celá květenství se také dají obalit v těstíčku a usmažit, říká se tomu kosmatice. Tuto skvělou lahůdku si můžete dopřát k obědu s bramborovou kaší nebo jen tak s jogurovým dipem, do kterého rozmačkáte stroužek česneku nebo přidáte zelenou bylinku podle chuti.
Šťáva z bobulí, která obsahuje hodně vitaminu A a C, se nechává zkvasit ve víno. Bobule můžete také zmrazit pro pozdější použití. Stačí je pak několik minut povařit, osladit a použít například jako džem na pečivo. Šťáva z bobulí, která obsahuje hodně vitaminu A a C, se nechává zkvasit ve víno.
Bobule můžete také zmrazit pro pozdější použití. Stačí je pak několik minut povařit, osladit a použít například jako džem na pečivo.
Bezový sirup
Potřebujete: 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 1 lžičku kyseliny citronové (např. Labeta), 4 bio citrony, bezové květy
Postup: Svařte vodu a nechte ji vychladnout. Naložte do ní květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty. Přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Nechte den macerovat, pak sceďte a květy pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů.
Ochutnejte a podle chuti doslaďte nebo přikyselte.
Lahve i víčka dobře umyjte a těsně před tím, než do nich budete přelévat sirup, je na pár minut naplňte vroucí vodou z konvice. Vysoká teplota ničí bakterie, snažte se proto po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí ještě vytřete alkoholem.
Vroucím sirupem naplňte lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřete hrdlo, zavíčkujte, obraťte vzhůru a nechte vychladnout.
Je libo zahrát si na fujaru, obarvit si vlasy nebo se zbavit nejrůznějších zdravotních obtíží? Pak je zapotřebí najít černý bez, který Vám toto všechno umožní. Hlavně na to poslední je ale největším kabrňákem jeho květ.
Posuďte sami, co vše dokáže:
Černý bez (latinsky Sambucus nigra) je keř či strom dosahující výšky až kolem sedmi metrů. Typickým znakem jsou bílé drobné květy a černé bobulky rostoucí v hustých trsech.
Bez můžete najít v podstatě po celé severní polokouli. Upřednostňuje půdu s dostatkem živin a vláhy.
Jeho zdravotní benefity jsou popsány již samotným Hippokratem, podle dochovaných důkazů ale sahají ještě dále. Je však důležité rostlinu předem tepelně ošetřit, ať už vařením či sušením. V opačném případě hrozí nežádoucí zdravotní problémy. Z plodů bezu se vyrábí výborné marmelády nebo třeba vína a likéry. Obzvláště v severských zemích jsou populární alkoholické i nealko nápoje z těchto bobulí. Celé růžice květů se zase mohou smažit na způsob květáku, tomuto receptu se říká kosmatice.
Sušené květy se ovšem používají hlavně pro přípravu nálevu. Pro zvýšení zdravotních účinků se suší květy, které se ještě plně nerozvinuly. Celý proces probíhá mimo přímé sluneční světlo, aby zůstala zachována jejich alabastrová barva. Odvar si mohou dopřát všichni v běžném množství po dobu až osmi týdnů. U těhotných a kojících žen radíme pro jistotu konzumaci probrat s ošetřujícím lékařem.