Vachta trojlistá nať
HERBÁŘ
doprava zdarma
skladem
HERBÁŘ:
Vachta trojlistá
Vědecký název: Menyanthes trifoliata
Čeleď: vachtovité - Menyanthaceae
Lidové názvy: hořký jetel, vodní jetel, trojan vodní, trojice vodní, vachta třílistá, bobřek, třílistník, třírožka
Hedvábně bílé květy patřící vachtě trojlisté jsou jedny z nejkrásnějších květů patřících planě rostoucím rostlinám střední Evropy. Květy vachty tvoří volná květenství, a to na jedné lodyze. Květy v pupenech jsou vždy růžové.
Postupně, jak se rozvíjejí, blednou, až jsou u plně rozkvetlých květů zcela bílé. Koruna květů má zvláštní třásnité cípy, takže jednotlivé kvítky vypadají velmi křehce. Lodyha vyrůstající nad vodní hladinu má trojčetné listy, které jsou mírně dužnaté a připomínají listy fazole.
Vachta trojlistá je vytrvalá vlhkomilná bylina z čeledi hořcovitých, vysoká okolo 20 cm. Má dlouhý, šupinatý, plazivý větvený oddenek.
Z oddenku vyrůstají listy s dlouhými řapíky, které jsou trojčetné, tvořené podlouhle obvejčitými lístky se zpeřenou žilnatinou. Tvarem připomínají listy jetele a mají výrazně hořkou chuť, od čehož je odvozen lidový název rostliny hořký jetel.
Vachta trojlistá kvete od května do června. Stvoly s hroznovitými květenstvími vyrůstají z úžlabí dolních listů. Květy vachty jsou pětičetné, z vnější strany narůžovělé, uvnitř bílé. Mají květní trubku s pěti vejčitě kopinatými cípy.
Na vnitřní straně květů jsou nápadné, dlouhé a husté brvité třásně. Plodem je široce oválná tobolka. Semena jsou zploštělá, oválná až čočkovitá, hladká, světle hnědá. Vachta trojlistá roste v mírném pásu severní polokoule na zamokřených loukách, v rašeliništích, vodních příkopech či na okrajích rybníků.
Preferuje kyselé půdy. U nás se vyskytuje jen vzácně a je chráněná zákonem.
V léčitelství se používají listy, ze kterých se připravuje nálev, tinktura či prášek.
Obsahují glykosidní hořčiny loganin, menyantin a meliantin, třísloviny, organicky vázaný jód, vitamin C, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, saponiny, sacharidy, silice, alkaloidy a další látky.
Vzhledem k vysokému obsahu hořčin má vachta intenzivně hořkou chuť. Hořčiny stimulují tvorbu žaludečních a také žlučových šťáv, a podporují tak funkci trávicí soustavy, střevní peristaltiku i chuť k jídlu.
Vachta příznivě působí na činnost jater a žlučníku, tlumí pocity nevolnosti, působí mírně projímavě a příznivě ovlivňuje rovněž krvetvorbu. Směs vachty s bazalkou a zeměžlučí, z níž se připravuje nálev, se osvědčila také během léčby ozařováním.
V dnešní době se využívá vachta trojlistá především v homeopatických přípravcích, jako součást hořkých likérů či jako okrasná vodní rostlina v zahradách.
Extrakt z listů vachty trojlisté má uplatnění i v oblasti kosmetiky, a to jako antioxidační přísada produktů určených k péči o zralou pleť. Vachta může být mírně toxická, proto je třeba při vnitřním použití nepřekračovat doporučenou dávku. Není vhodná pro těhotné a kojící ženy, při zvýšené kyselosti žaludečních šťáv a zánětech žaludku či střev.
Léčivé účinky: Vachta je velmi starou léčivou rostlinou. Obsahuje velké množství hořčin (dodávají jí hořkou chuť) a dalších účinných látek (třísloviny, jód, vitamin C).
Pro její velmi hořkou chuť byla využívána jako lék proti žaludečním obtížím, při nechutenství a byla přidávána do žaludečních likérů.
Účinky:
- trávicí potíže
- podporuje trávení
- zkažený žaludek
- chronické nemoci žaludku
- zvyšuje sekreci trávicích šťáv, podporuje střevní peristaltiku
- nechutenství
- střevní kolika
- žloutenka
- nemoci jater
- upravuje vylučování žaludečních kyselin (nedostatek, přebytek)
- krvetvorba - podporuje ji
- horečka u dětí
- migréna
- zimnice
- zvětšená štítná žláza, struma
- má projímavé účinky
Chuť vachty se vůbec neshoduje s její krásou. Člověk by ani nevěřil, že tak pěkná bylinka může mít hořkou chuť.
Lidé ji proto dlouho považovali za jedovatou, léčebně se začala používat až v 17.století. Hořkost ji předurčuje k léčení žaludku a zažívacích orgánů. Čaj z vachty lze doporučit při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, při střevních kolikách, žloutence, onemocnění jater a podobně.
Vachta má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Vachta dokáže vyléčit i těžké nebo chronické onemocnění žaludku.
Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem. Čaj se používá též při migréně, proti zimnici a při zvětšené štítné žláze.