Účinné látky v česneku
Typickou vůni dodávají česneku různé sloučeniny síry. Jedna z nich, která se jmenuje alicin, má silné antibakteriální účinky. Jde o vůbec nejsilnější přírodní antibiotikum. Česnek ale obsahuje i mnoho jiných tělu prospěšných látek. Například selen, mangan, vitamín C, vlákninu a vitamín B6 a B1. Dále draslík, fosfor, měď a železo.
Jak česnek používat
Už Hippokrates radil využívat česnek pro vlastní zdraví. Nejlepší je, pokud není příliš dlouho vařený. Čerstvý má pochopitelně nejvíc účinných látek. Záleží samozřejmě i na odrůdě. Pokud přidáváte česnek do vařených pokrmů, dávejte ho až na konec. Výborný je do salátů. Třeba v kombinaci se zakysanou smetanou. A samozřejmě do různých dipů a pomazánek.
Účinky na zdraví
Česnek má obrovské spektrum skvělých účinků. Jeho základní síla leží v likvidaci infekcí bakteriálních i virových a v celkovém zlepšení imunity. Působí proti nachlazení, proti angíně, ale i proti různým parazitům. Poradí si i s plísněmi. Česnek ředí krev, takže významně snižuje riziko ucpání tepen a tím brání vzniku řady civilizačních nemocí. Na tepny působí pozitivně i v tom smyslu, že brání jejich zanášení. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a navíc snižuje i krevní tlak. Kdo pravidelně používá česnek má mnohem menší riziko infarktu a mrtvice.
Tolik se neví o působení česneku proti alergiím. Zmírňuje jejich průběh. Účinný je nejen na sennou rýmu, ale také na astma. Působí povzbudivě na mozek a brání před jeho stárnutím. Vědci také dali do souvislosti konzumaci česneku a snížení hmotnosti. Česnek působí i proti vzniku rakoviny, zejména proti rakovině prsu, rakovině žaludku a střev. Pomáhá i pacientům s cukrovkou, protože zlepšuje vylučování inzulínu.
Vnější použití
Česnek můžeme používat i zevně. Nadrcený česnek nebo čerstvá šťáva pomáhá proti bradavicím a kuřím okům. Podobně můžete použít česnek i na bolavé zuby. Také se hodí na místa bodnutí hmyzem, která dezinfikuje a zklidňuje.
HERBÁŘ:
Česnek kuchyňský
(Allium sativum), též česnek setý, je druh celosvětově známého koření
Česnek je považován za téměř zázračnou rostlinu, bez které se nemůže obejít žádná kuchyně ani domácí lékárnička. Můžeme ho využít nejen k přípravě jídla, jako prostředek na posílení imunity, při nachlazení, ale má i velké množství dalších pozitivních vlastností.
V česneku je zhruba 400 zdraví prospěšných látek. Mezi ně patří i tzv. sirné sloučeniny, které fungují jako přírodní antibiotikum, likvidují řadu bakterií a plísní, ale také virů. Dále česnek obsahuje vitamin A, který je výborný pro naše oči, vitamin B, který podporuje metabolismus a snižuje únavu, a antioxidant vitamin C, který chrání buňky a slouží jako prevence před nachlazením. Díky této kombinaci tedy budete mít mnohem silnější imunitu, což se hodí vždy, obzvlášť v dnešní době.
Kromě dobré imunity česnek pravidelným konzumentům zajistí snížení krevního tlaku a zpomalí případnou aterosklerózu neboli lidově řečeno kornatění cév, které může v nejhorším případě vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici. V počátečních stadiích aterosklerózy může dokonce její vývoj zastavit. Snižuje také množství nezdravého cholesterolu v krvi, což zlepšuje krevní oběh a v důsledku může snížit riziko infarktu či mozkové mrtvice. Česnek je zkrátka výborná prevence nemocí srdce a cév, kterým patří nelichotivá první příčka v příčinách úmrtí u nás.
Česnek blahodárně působí také na mozek. Obsahuje látky, které ho prokrvují a okysličují a chrání mozkové buňky před degenerací. Takový dobře vyživený mozek se vám odmění – budete méně unavení, energičtější a bystřejší.
Kromě bystřejšího mozku zajistí česnek také čisté, detoxikované tělo. Čistí krev od tuků a orgány od nečistot. V něm obsažené esenciální aminokyseliny podporují produkci žluči, která z těla odstraňuje toxiny. Detoxikace se týká i střevní sliznice, což prospívá trávení a zabraňuje průjmům. A funkční trávicí systém je dobrý nejen pro zdraví, ale také usnadňuje hubnutí. Ke štíhlé postavě vám česnek pomůže i tím, že v těle uvolňuje stresový hormon noradrenalin, který příznivě ovlivňuje spalování tuků.
Pravidelnou rozumnou konzumací česneku zkrátka celkově prospějete nejen svému zdraví, ale i postavě.
Česnek obsahuje řadu důležitých živin a má velmi nízký obsah kalorií
Přestože česnek neobsahuje velké množství kalorií, je doslova nabitý důležitými živinami. Ve 28 gramech česneku najdeme:
- Mangan (23% DDD - doporučené denní dávky)
- Vitamin B6 (17% DDD)
- Vitamin C (15% DDD)
- Selen (6% DDD)
- Vláknina: 1 gram
- Značné množství vápníku, mědi, draslíku, fosforu, železa a vitaminu B1
Česnek dále obsahuje stopová množství různých jiných živin. V podstatě lze říci, že obsahuje alespoň malé množství od všech základních živin, které potřebujeme pro správné fungování našeho organizmu.
28 gramů česneku obsahuje 1,8 gramů bílkovin a 9 gramů sacharidů a jeho energetická hodnota je pouhých 42 kcal.
Jako prevence nejrůznějších neduhů a onemocnění se česnek používá odpradávna. Obsahuje řadu sloučenin síry, odtud jeho charakteristické štiplavé aroma. Jedna z nich, alicin, má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti. Nejlépe alicin působí, když stroužky jemně nasekáte, rozdrtíte nebo pomelete a chvilku promícháte.
Česnek je také výborným zdrojem selenu. Spolu s dalšími obsaženými látkami tak toto koření snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a pomáhá hojit rány. Funguje vlastně skoro na všechno od rýmy a kašle po horečku, astma, poruchy trávení, nemoci žlučníku či jater, nebo dokonce na střevní červy.
1. Je antibakteriální a antivirotický
Nejčastěji se o česneku mluví jako o přírodním antibiotiku a antivirotiku. Pomáhá proti infekcím, a to i plísňovým. Likviduje i kmeny zlatého stafylokoka nebo bakterie E. coli nebo salmonelu.
2. Léčí kožní infekce
Látky obsažené v česneku spolehlivě bojují s plísňovými kožními infekcemi, jako jsou pásový opar nebo mykóza nohou. Kromě toho česnek také podporuje růst vlasů a nehtů.
3. Ředí krev
Protisrážlivé vlastnosti česneku působí jako prevence vytváření krevních sraženin v těle. Díky tomu odstraňuje bolesti nohou spojené s křečovými žilami a léčí cévní záněty. Na druhou stranu je potřeba právě na toto dávat pozor hlavně po různých operacích, abyste nezvýšili riziko pooperačního krvácení.
4. Snižuje krevní tlak
Hormon angiotenzin II posiluje stahování cév, čímž zvyšuje krevní tlak. Ovšem zmiňovaný alicin jeho činnost blokuje a tlak tím naopak snižuje. Kromě toho se polysulfidy z česneku mění na plyn – sirovodík, který rozšiřuje cévy, a rovněž tak ovlivňuje tlak.
5. Chrání srdce
S česnekem jste o trochu víc chráněni proti nemocem typu srdeční infarkt nebo ateroskleróza. Tuto vlastnost oblíbeného koření odborníci připisují více faktorům. Věkem cévy ztrácejí flexibilitu a česnek toto umí zpomalit. Navíc chrání srdce před působením kyslíkových radikálů.
6. Snižuje cholesterol
Česnek dokáže také mírně snižovat hladinu triglyceridů i celkového cholesterolu a omezuje také tvorbu cévního plaku.
7. Odstraňuje alergie
Protizánětlivé účinky česneku jsou všeobecně známé. Díky tomu máte v kuchyni skvělou zbraň proti alergiím, která navíc zlepšuje i sennou rýmu. Česnekovou šťávu můžete použít k okamžitému zklidnění svědivé vyrážky či po kousnutí hmyzem.
8. Zlepšuje potíže s dýcháním
Pokud budete denně konzumovat česnek, rýma a nachlazení se vám budou vyhýbat. Jeho antibakteriální vlastnosti umí pomoci i při bolavém krku a při infekcích horních dýchacích cest. Díky tomu, že uleví i při nemocech plic, jako je astma, nebo při jiných potížích s dýcháním, je česnek skutečně lékem k nezaplacení. Podporuje i vykašlávání, takže je nenahraditelný i u chronické bronchitidy.
9. Chrání před cukrovkou
Česnek zvyšuje uvolňování inzulinu, takže reguluje hladinu cukru v krvi a příznivě působí při cukrovce.
10. Je účinný proti bradavicím a kuřím okům
Potírání kuřích ok na nohou a bradavic na rukou či chodidlech drceným česnekem nebo jen česnekovou šťávou údajně na tyto vřídky skvěle zabírá.
11. Působí jako prevence rakoviny
Odborníci zjistili, že denní konzumace česneku snižuje riziko onemocnění většinou typů rakoviny. Největší protirakovinné účinky má látka allylsulfid. Prokázalo se, že brání přeměně jiných látek na karcinogeny a bojuje tak například proti nádorům prsů. Alicin zase likviduje zárodky rakovinových buněk v žaludku a ve střevech.
12. Zlepšuje metabolismus železa
Česnek zvyšuje produkci proteinu ferroportinu, který se podílí na metabolismu železa v organismu.
13. Umí rozvířit vášně
Nejenže česnek zlepšuje náladu, odstraňuje únavu, úzkost a přecitlivělost, ale také působí jako afrodiziakum. Zlepšuje rovněž krevní oběh, takže umocňuje vzrušení a funguje dobře na potenci.
14. Odstraňuje bolest zubů
Od bolavých zubů si ulevíte jen tím, že si postižené místo potřete drceným česnekem. Dávejte ale pozor, abyste si zbytečně nepodráždili dásně.
15. Snižuje hmotnost
Někteří vědci mají za to, že nadváha a obezita je v podstatě projevem dlouhodobého zánětu v těle. A česnek, jako jedno z nejlepších protizánětlivých činidel, je tedy ten pravý lék. Podle jednoho nedávného výzkumu umí regulovat tvorbu tukových buněk.
16. Zpomaluje stárnutí
U starších lidí česnek zlepšuje funkce mozku, zabraňuje ničení mozkových buněk a podněcuje naopak větvení nových neuronů. Tím bojuje proti stárnutí.
Česnek je skvělým prostředkem pro posílení obranyschopnosti organismu, dokáže regenerovat cévy, pročistit krevní oběh i trávicí soustavu. Pokud jej konzumujete pravidelně, pomáhá potlačovat různé hnilobné procesy ve střevech. Je vhodný jako doplněk při léčbě průjmů a střevních parazitů. A nejen to.
Kromě cibule, zázvoru a zelí je to potravina, která pomáhá při léčbě nachlazení, chřipky, angíny a dalších virových a bakteriálních onemocnění, která nám zejména teď v zimě hrozí.
Tato na první pohled obyčejná zelenina je velmi bohatá na bílkoviny, cukry, vitamin C a vitaminy skupiny B. Z minerálů a dalších prvků obsahuje karoten, hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód a měď. Díky velkému obsahu flavonoidů na sebe váže karcinogenní látky a aflatoxiny, čímž výrazně snižuje riziko vzniku nádoru tlustého střeva, což je v současné době u nás druhé nejčastější onemocnění rakovinou.
České odrůdy
Z hlediska legislativy je možné označovat za Český česnek pouze ten, který byl vypěstován v České republice, a to i ze zahraniční odrůdy.
Obecný pojem Český paličák označuje všechny zde uvedené odrůdy, spadající do kategorie paličáků.
- Anin (paličák)
- Anton (nepaličák)
- Benátčan (nepaličák)
- Bjetin (paličák)
- Blanin (paličák)
- Brick (?)
- Dukát (paličák)
- Džambul (paličák)
- Havran (paličák)
- Japo II (nepaličák)
- Jovan (paličák)
- Lukan (nepaličák)
- Lumír (paličák)
- Matin (nepaličák)
- Mirka (paličák)
- Slavín (paličák)
- Stanik (paličák)
- Tantal (paličák)
- Tristan (paličák)
- Unikát (paličák)
- Vekan (paličák)
- Záhorský II (nepaličák)
Slovenské odrůdy
- Japo (nepaličák)
- Novozámocký (?)
- Radoš (?)
- Ropal (paličák)
- Valko (?)
- Záhorský (nepaličák)
Pěstování:
Česnek je vytrvalá bylina, pěstovaná vysazováním jednotlivých stroužků rozebraného česneku na podzim nebo na jaře přímo na záhony. Protože v těžkých a mokrých půdách je sadba často napadána chorobami a špatně přezimuje, vybírají se pro podzimní výsadbu lehčí a nezamokřené lokality. Sklízí se zcela vyvinuté cibule v době, kdy nať zasychá. Velmi účelně a dekorativně lze skladovat česnek svázaný do copů, zavěšených na chladnějším místě. V minulosti byl dodáván a prodáván jen čerstvý nebo skladovaný česnek. Dnes díky moderním metodám dehydratace může zákazník česnek koupit ve formě suchých kousků, vloček, granulátu či prášku.
Pěstování česneku - nákup kvalitní sadby
Čím při pěstování česneku začít? Jednoznačně výběrem kvalitní sadby. Na úvod ale pár rad, jak se mezi česneky vyznat. Rozlišujeme česneky paličáky a česneky nepaličáky. Zatímco česnek paličák má kroutící se květní stvol s pacibulkami a stroužky ve velké nafialovělé cibuli, česnek nepaličák nevybíhá do květního stvolu a nevytváří pacibulky, stroužky v cibuli jsou pak bílé. Nepaličáky obsahují více silic, mají spolehlivější výnos a dobrou skladovatelnost. Paličáky sice dříve vysychají, ale zato mají větší stroužky, které se lépe zpracovávají v kuchyni. Podle výsadby dělíme odrůdy česneku na podzimní výsadbu a jarní výsadbu. Podzimní výsadba má vyšší výnos, ale kratší skladovatelnost. Jarní odrůdy jsou navíc odolnější proti houbovým chorobám.
Pěstování česneku – odrůdy česneku
Chceme-li sklidit kvalitní česnek, potřebujeme kvalitní sadbu. Proto doporučuji objednat si sadbu česneku pouze u prověřených prodejců. Česnekovou sadbu českých česneků koupíte u dobrých semenářských obchodů:
- Odrůda česneku Lukan: šedobílý či fialově skvrnitý nepaličák, sázejte jej na podzim, sklizeň kolem 10. Července, tvoří 8 až 17 stroužků, nejvýnosnější odrůda.
- Odrůda česneku Jovan: bílý, fialově skvrnitý paličák, sází se na podzim, sklízí okolo 25. července, 6 velkých stroužků s ostrou chutí, vysoká skladovatelnost.
- Odrůda česneku Vekan: výrazně fialová odrůda, paličák, hodně odolný vůči virům, dobrá skladovatelnost.
- Odrůda česneku Blanin: šedobílý paličák s nevýraznými fialovými skvrnami, sází se na podzim, sklízí se kolem 25. července, 6 až 12 stroužků. Díky tomu, že pozdě raší, není napadán škůdcem houbomilkou česnekovou.
- Další známé odrůdy: Anin, Anton, Benátčan, Bjetin, Džambul, Slavin, Matin, Stanik, Mirka, Japo II, Havran, dále pak odrůdy Tagra Červený dvůr - Tantal, Tristan, odrůdy firmy Moravoseed – Dukát, Unikát, Lumír.
Podmínky pro pěstování česneku
Česnek vysazujte na slunné, suché a vzdušné stanoviště. Půda by měla být propustná, propracovaná a s dostatkem živin. Je třeba zjistit, co se na místě pěstovalo v minulosti. Nevhodnými plodinami jsou hrách a směsky s hrachem, cibule nebo pór, ozimé obiloviny, protože ozimý česnek zaplevelují (u jarního nevadí), brambory a rajčata. Vhodnými předplodinami je vikev huňatá (ozimá) a její zapravení do půdy jako zelené hnojení.
Pěstování česneku – moření česneku
K sadbě nepoužívejte poškozené, příliš malé nebo plesnivé stroužky česneku. Česnek bohužel často napadají houbové choroby a háďátka. Proto před výsadbou stroužky česneku namoříme ochrannými přípravky a fungicidy, například přípravky ROVRAL FLO, ROVRAL 50WP nebo BENLATE.
Pěstování česneku – sázení česneku
Sadbu česneku sázíme do rýh nebo za použití sázecího kolíku do řádků 25–30 cm vzdálených a v řádcích na vzdálenost 10 cm, do hloubky tak, aby nad vrcholky stroužků bylo ještě 4–6 cm půdy, podpučím (bříškem) dolů. Vybírejte spon podle použité odrůdy česneku. Sázejte jen obvodové stroužky.
Pravidla pro pěstování česneku
Česnek není třeba příliš zalévat, nesnáší mokro a vlhkost (vznik chorob), česnek zalévejte jen při dlouhodobějším suchu. Během vegetace rozrušujte půdní škraloup, odplevelujte ručně.
Na jaře se přihnojuje pouze dusíkem, nejlépe ledkem vápenatým 15,5 % N ve čtyřech dělených dávkách.
Sklizeň česneku Jak a kdy sklízet česnek?
Paličáky sklízejte v době, když jim zbývá pět dužnatých listů - mohou být i žluté, květní stvoly se začínají narovnávat. Nepaličáky sklízejte, když asi polovina rostlin má nať položenou na zemi. Sklízejte česnek včas, přezrálý česnek se odděluje a rozpadá na stroužky.
Česnek můžete sušit svázaný, svazky rozvěsíme na stinnější místo, ale s dobrým prouděním vzduchu. Sušení česneku trvá zhruba měsíc (za dobrých podmínek).
Přišel čas zasadit česnek. Co udělat proto, aby úroda byla co nejvyšší
Abyste sklidili krásné paličky česneku, je třeba tu správnou sadbu vložit na správné místo ve správný čas. A před výsadbou se vyplatí stroužky posilnit mořením.
Zárukou úspěchu je používat zdravou, nejlépe uznanou sadbu. Nebojte se vyžádat písemné osvědčení. Označení „vhodný k sázení“ ve skutečnosti znamená, že jde o drahý konzumní česnek.
Česnek se špatně přizpůsobuje, proto odrůdy z jiných oblastí nedávají vždy uspokojivé výsledky. O tom se přesvědčili pěstitelé, kteří vysázeli pár krásných konzumních česneků z dovozu a dosažená úroda nebyla moc valná (pokud porost vůbec vydržel do jara). Spolehlivý výnos ve všech vhodných oblastech dává sadba povolených odrůd z porostů sledovaných semenářskou kontrolou Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ).
Teplo česnekové sadbě nesvědčí
Česnek vysazujte na teplé, slunné a vzdušné stanoviště do písčitohlinité nebo hlubší hlinité půdy. Celý stroužek by měl být skryt v půdě. Ideální je sázet česnek tak, aby ještě dobře zakořenil, ale nadzemní část začala růst až na jaře.
Lépe je česnek sázet v prosinci než v září! Neměli byste jej sázet dříve, než teplota půdy trvale klesne pod 9 °C, protože při vyšších teplotách rostliny napadá „fuzariová hniloba“, která spolu s dalšími patogeny později způsobuje vadnutí a odumírání rostlin. Sázet můžete i během zimy, pokud to stav půdy dovolí. Čím dříve sázíte, tím do větší hloubky; v prosinci stačí hloubka 4 cm, ale v září alespoň 8 cm. Tradiční termín výsadby do „Dušiček“ (2. 11.) bývá vhodný, ale vedle kalendáře by měl mít hlavní slovo teploměr.
Hnojte tak akorát
Půda pro pěstování česneku by měla obsahovat dostatek humusu a vápna, přihnojovat můžete sirnatými hnojivy. Česnek nesnáší přímé hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem!
Střídání pěstební plochy
Česnek ani jiné cibuloviny není vhodné sázet na tentýž pozemek v kratších intervalech než 4 až 5 let. A v případě, že česnek napadla bílá sklerociová hniloba, interval prodlužte na 8 až 10 let. Na zahrádce s malými záhonky však tento ozdravovací efekt moc nefunguje.