Při nákupu nad 850,-Kč je poštovné zcela ZDARMA

 

 

NOVINKA

 

Tinktura ŠAFRÁN

 

Tinktura na posílení imunity 50ml.

 

KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK

 

ČAGA Rezavec šikmý mast extra silná 30 ml.

Dezinfekční propolisový přípravek !

 

Tinktura ČAGA

Rezavec šikmý 50ml

 

   

STEZA.cz DOPORUČUJE:

Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 50 ml.

 

Mast Dračí krev extra 30ml.

 

Krušinová kůra mast extra silná 30ml.

 

 

Při nákupu nad 850,-Kč

dostanete vždy dárek :-)

   

 Jsme na FACEBOOKU - KLIK

    Dejde si nás do přátel :-)

 

              

Budeme rádi, když náš

obchod ohodnotíte

na heureka.cz :-)


Úvod » ------- H E R B Á Ř -------- » Pomeranč květ


        

Pomeranč květ

HERBÁŘ

doprava zdarma

skladem

 

Skladem: 0 0
Číslo produktu: Pomerančový květ
Výrobce: STEZA
Naše cena:
0,00 Kč

 

 HERBÁŘ:

Pomerancový květ 

Latinský název - Flos auranti tot.
Mateřská rostlina - pomerančovník hořký
Latinský název mateřské rostliny - Citrus aurantium
Charakteristika - Sušený celý květ stromu pomerančovníku hořkého.

Pomeranč je plodem pomerančovníku pravého. Pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce a největším producentem pomerančů na světě je Brazílie. Pomeranče jsou po banánech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem na světě.

Pomerančovník hořký (Citrus aurantium) je strom, který patří do čeledi Rutaceae. Jedná se o kvetoucí stálezelenou rostlinu, která nese tolik známé ovoce. Pochází z tropické Asie, nyní je ale hojně pěstován také ve středomořské oblasti.

Plody tohoto stromu nemusíme představovat, známe je všichni. Oranžové kulaté ovoce je sladké a chutné. Jedí ho lidé na celém světě. Roste z květů na pomerančovníku, který má velikost maličkého stromu nebo již docela velkého stromku. Květy mají bílou barvu a pět okvětních lístků. Strom má pravidelný kulovitý tvar.

 Kromě toho, že pomeranče obsahují vysoký podíl vitamínu C ve sladké dužině, jejich kůra nám může poskytnout mnohé další léčivé účinky.

Léčivé účinky

  • Používá se k odstraňování trávicích problémů.
  • Pomáhá odstraňovat nervozitu a stres.
  • Podporuje kvalitní spánek.
  • Odstraňuje bolest v krku.
  • Léčí bolest hlavy.
  • Pomáhá při hubnutí a poruchách trávení.
  • Odstraňuje bolesti břicha, zácpu a průjem.
  • Léčí vysoký krevní tlak.

Účinky v kosmetice
  • Květ pomerančovníku má zklidňující a relaxační účinky, působí protizánětlivé a antisepticky.
  • Tonizuje, hydratuje, regeneruje a oživuje pokožku.
  • Stahuje rozšířené póry, zesvětluje skvrny, sjednocuje tón pleti.
  • Je vhodný pro všechny typy pokožky, pro citlivou, mastnou, suchou i zralou pleť.
  • Zklidňuje podrážděnou a poškozenou pokožku.
  • Pro svoji příjemnou vůni, antistresové a zklidňující účinky se často využívá v aromaterapii.

Flavonoidy jsou silné antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné glykosidy, které mají příznivý vliv i na oběhovou soustavu. Mezi nejznámější patří rutin, tangeretin, nobiletin, naringin, hesperidin a kvercetin.

Limonoidy mimo jiné propůjčují pomeranči charakteristické aroma. Z chemického hlediska jsou to terpeny, z nichž je nejhojněji zastoupen d-limonen. Výzkumy potvrdily, že tyto látky snižují riziko vzniku nádorů.

Díky výjimečnému složení pomeranče zvyšují odolnost vůči chorobám, chrání cévy, remineralizují a mají protialergické, alkalizující a protirakovinné účinky.

Pomeranče by měly být součástí stravy nejen při infekčních onemocněních, ale i při nachlazení. Ukázalo se, že k dosažení žádoucích výsledků je třeba denně sníst alespoň čtyři kusy pomerančů (250 mg vitaminu C). I když není možné se domnívat, že konzumací pomerančů lze chřipkové onemocnění nebo nachlazení zcela vyléčit, je prokázáno, že vitamin C z pomerančů zkracuje dobu nemoci a zmírňuje její příznaky.

Pomeranče zvyšují schopnost bílých krvinek bojovat proti mikroorganismům, napomáhají jejich množení a prodlužují jejich životnost. (Za tento účinek vděčíme společnému působení kyseliny listové a vitaminu C.) Zpomalují postup virů v buňkách. (K tomu dochází díky působení flavonoidů a vitaminu C.) Zvyšují tvorbu interferonu (protivirového proteinu), který si tělo vyrábí samo.

Každodenní konzumace pomerančů je tedy vhodnou prevencí nejen proti nachlazení a chřipce, ale i proti jiným infekčním onemocněním.

Flavonoidy z pomeranče spolu s vitaminem C zpomalují tvorbu destičkové zátky, ředí krev a zlepšují její cirkulaci, což je důležité zejména pro mozek a srdce.

Pomeranče obsahují i čtyři vysoce účinné antioxidanty, které vzájemně posilují svůj účinek: vitamin C, kvercetin (žluté přírodní barvivo), provitamin A a kyselinu listovou. Díky tomu mají silný antioxidační vliv na všechny buňky organismu, čímž částečně zabraňují vzniku arteriosklerózy a brzdí proces stárnutí. Dále bylo zjištěno, že vysoké dávky vitaminu C (1 g denně po dobu 6 týdnů) snižují krevní tlak.

Pomeranče jsou velice důležitým zdrojem vitaminu C, zvláště pak v zimním období a také po něm. Obsahují přibližně 60 mg tohoto vitamínu na 100 g pomeranče. Vitamín C pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím ale také vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky. Je nezbytný pro hojení ran a zdravý imunitní systém. Dalšími důležitými vitamíny, které v pomerančích najdeme, jsou vitamíny skupiny B, a to B1 a B2. Jsou však také zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, kyseliny listové a pektinu. 

Pomeranče snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, starají se o krvetvorbu, pomáhají při dietách a podporují správné zažívání. Výživnou hodnotu mají také membrány oddělující jednotlivé dílky, proto je dobré jíst celé ovoce. Pomeranče navíc obsahují i velmi málo kalorií, přibližně 200 kJ na 100 gramů pomeranče a přiměřené množství cukrů, které tělo lehce vstřebává a jejichž omezené množství dobře snášejí i diabetici. Díky svému výjimečnému složení pomeranče zvyšují odolnost vůči chorobám, chrání cévy a mají protialergické a protirakovinné účinky.

Kdy se pomeranče nedoporučují

Pomeranče nejsou vhodné pro děti a dospělé se sklonem k alergiím. Brzy po jejich požití se u nich může objevit vyrážka. Ani v těhotenství není nadměrná konzumace pomerančů dobrá. Zatímco v normálních případech se přebytek vitamínu C z těla vyloučí, u těhotné ženy probíhá vylučování přes placentu do krve plodu. Organismus miminka pak požaduje udržení této dávky i po narození a u dítěte se mohou projevit známky nedostatku vitamínu C.

Ve 100 g pomeranče je 45-60 mg vitamínu C. Kromě něj pomeranče obsahují dalších téměř 170 látek zesilujících a doplňujících jeho účinek. Karotenoidy mají podobné složení jako betakaroten – v organismu se přeměňují na vitamín A. Působí jako silné antioxidanty. Pomeranč jich obsahuje 20 druhů. Dále vitamíny B1 a B2 a kyselinu listovou, nezbytnou pro zdravý vývoj nervového systému plodu Kyselina listová působí také jako antioxidant; zajišťuje správnou funkci bílých krvinek. Organické kyseliny, zejména kyselina citronová, zvyšují účinek vitaminu C a usnadňují vylučování toxických látek.

Z chemického hlediska můžeme oněch zhruba 170 v pomeranči se vyskytujících látek, takzvaných fytochemikálií, rozdělit do dvou skupin.

Flavonoidy – mají silný antioxidační, protizánětlivý a protirakovinný účinek a příznivě působí na krevní oběh. K nejvíce známým patří rutin, tangeretin, hesperidin a kvercetin.

Limonoidy dodávají pomerančům jejich nádhernou vůni. Chemicky jde o takzvané terpeny, nejvíce o terpen d-limonen. Výzkumy potvrdily, že terpeny snižují riziko vzniku nádorů.

Je prokázáno, že vitamin C z pomerančů zkracuje dobu nemocí z nastuzení a zmírňuje jejich příznaky. K dosažení patřičného efektu stačí denně sníst alespoň čtyři pomeranče.

Společným působením kyseliny listové a vitamínu C pomeranče zvyšují schopnost bílých krvinek bojovat proti mikroorganismům a prodlužují jejich životnost. Zvyšují tvorbu protivirového proteinu, který si tělo umí vyrobit samo. Každodenní konzumace pomerančů je tedy vhodnou prevencí nejen proti nachlazení a chřipce, ale i proti jiným infekčním onemocněním.

Flavonoidy spolu s vitamínem C ředí krev a zlepšují její oběh. To má velký význam pro srdce a výživu mozku.

Čtyři antioxidanty navzájem posilující svůj velmi vysoký účinek – vitamin C, kvercetin (žluté přírodní barvivo), provitamín A a kyselina listová působí jako mocné antioxidanty na všechny tělesné buňky, částečně zabraňují vzniku arteriosklerózy a brzdí proces stárnutí.

Dužina pomeranče, včetně bílé střední vrstvy je bohatá na pektin, rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace pomerančů včetně této bílé vnitřní slupky také snižuje krevní tlak, omezuje riziko vzniku arteriosklerózy, cévní trombózy a srdečních onemocnění.

YzU2MTdlOG