Při nákupu nad 850,-Kč je poštovné zcela ZDARMA

 

 

NOVINKA

 

Tinktura ŠAFRÁN

 

Tinktura na posílení imunity 50ml.

 

KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK

 

ČAGA Rezavec šikmý mast extra silná 30 ml.

Dezinfekční propolisový přípravek !

 

Tinktura ČAGA

Rezavec šikmý 50ml

 

   

STEZA.cz DOPORUČUJE:

Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 50 ml.

 

Mast Dračí krev extra 30ml.

 

Krušinová kůra mast extra silná 30ml.

 

 

Při nákupu nad 850,-Kč

dostanete vždy dárek :-)

   

 Jsme na FACEBOOKU - KLIK

    Dejde si nás do přátel :-)

 

              

Budeme rádi, když náš

obchod ohodnotíte

na heureka.cz :-)



        

Pažitka

HERBÁŘ

doprava zdarma

skladem

 

Skladem: 0 0
Výrobce: STEZA
Naše cena:
0,00 Kč

 HERBÁŘ:

PAŽITKA

Pažitka pobřežní

Vědecký název: Allium schoenoprasum
Vyšší klasifikace: Česnek

Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, prsu i plic!

 

Pažitka není náročná na pěstování a měl by ji mít každý doma. Je totiž nejen chutná, ale i velmi zdravá.

 

Pažitka je nenápadná zelenina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Pěstovat se dá venku na zahradě, ale i v panelákovém bytě někde na okně. Má velmi široké využití a je výtečným pomocníkem hlavně ve studené kuchyni. Kromě toho, že je dobrá, má v sobě obrovské množství zdravých látek a dokáže vaše tělo chránit i proti mnoha druhům rakoviny!

 

Pažitka je hojně rozšířená v Evropě, Asii i na severu Ameriky. Chutná a voní jako jemná cibulka. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem (sádlem) nebo polévky. Vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, usnadňuje zažívání při rekonvalescenci a má protizánětlivé účinky. Je ceněna pro velký obsah bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Doporučuje se konzumovat jen v syrovém stavu, neboť sušená ztrácí své aroma.

 

Pažitka je malý zázrak přírody! :-)

 

Proč jíst pažitku?

 

1. Pažitka výborně podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv.

 

2. Je účinná proti střevním parazitům.

 

3. Snižuje krevní tlak.

 

4. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten.

 

5. Nať pažitky má mnohostranné využití. Je neocenitelnou hlavně ve studené kuchyni.

 

 

 

Účinné látky v pažitce.

 Obsahuje vysoké množství vitamínu C, dále riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa a beta-karotenu.

 

Pažitka je
výborné stomachikum – podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevní parazitům a snižuje krevní tlak. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imuno stimulační účinek.

 

Čistí střeva.

Je ideální jako dobrá uklízečka našich střev. Měli by ji jíst lidé s vysokým krevním tlakem.

Obsahuje prospěšné vitamíny, vápník, železo i beta karoten.

 

 

 

Zdravotní výhody pažitky.

 

Pažitka má
velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií.

Nicméně, bylinka obsahuje mnoho znamenitých flavonoidů, antioxidanty, rostlinné vlákniny, minerální látky a vitamíny, které mají osvědčené přínosy pro zdraví.

 

Podobně jako jarní cibulka obsahuje pažitka více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci
cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek a podobně. 100 g čerstvých listů vám poskytne 2,5 g, což je 7 % z denní doporučené dávky vlákniny.

 

Obsahuje alicin.

 Laboratorní studie ukazují, že alicin snižuje produkci cholesterolu. Dále se také
potvrdily antibakteriální, antivirové a antihoubové účinky.

 Alicin také snižuje tuhost cév a tím pažitka snižuje celkový krevní tlak.

Kromě toho má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko 

ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice.

 

Pažitka překvapivě obsahuje více vitaminu A než jakákoliv jiná cibulová zelenina.

100 g čerstvých listů obsahuje 145 % denní doporučené dávky. Kromě toho zelené listy obsahují jiné flavonoidy, fenolové antioxidanty, jako jsou karoteny zea-xanthin a lutein. Společně tyto sloučeniny pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny.

 

Pažitka má také některé další důležité vitamíny, jako je vitamin C a K, ve skutečnosti, pažitka je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K.

 100 g čerstvých zelených lístků obsahuje 212,7 mikrogramů nebo 177 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu.

 

Vědecké studie ukazují, že vitamín K má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování.

 

Vitamin-K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.

 

 Čerstvá pažitka je
bohatým zdrojem fosfátů. 100g listů pažitky zajišťuje 105 mikrogramů nebo 26 % denní doporučené dávky fosfátů.

Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení.

 Přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit defektem neurální trubice plodu dítěte.

 

V listech pažitky jsou
zastoupeny i vitamíny ze skupiny B-komplex, stejně jako některé základní minerální látky, jako je měď, železo, mangan, zinek a vápník.

Listy zeleniny obsahují několik důležitých vitamínů, jako je pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin.

Pažitka pobřežní 

(Allium schoenoprasum

je blízkou příbuznou česneku i cibule. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, betakaroten. Pažitka, podobně jako jarní cibulka, nabízí hodně rostlinné vlákniny – 100 g čerstvých listů nám poskytne 2,5 g vlákniny, což je 7 % denní doporučené dávky. Jako česnek a cibule obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevním parazitům a pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

9 pravidel pěstování pažitky

  1. Pažitku můžeme pěstovat prakticky na každé zahradě, nejlépe se jí daří v podhorských oblastech, protože při nižších teplotách rostliny vytvářejí mohutnější trsy a listy.Pažitka může na jednom místě vydržet několik let. Výborně se dá pěstovat celoročně v nádobách.
  2. Pažitka nejlépe prospívá v dostatečně výživné, ale ne čerstvě pohnojené, kypré hlinitopísčité půdě, vyžaduje slunečné nebo částečně zastíněné místo.
  3. Pažitka se vhodně doplňuje s mrkví, celerem, petrželí apastinákem, červenou řepou a jahodami. Skvěle se snáší s dalšími bylinami a  listovými saláty. Naopak jí nesedí blízkost fazolí, hrachu, zelí, kapusty, květáku, brokolice arůžičkové kapusty.
  4. Pažitka se pěstuje ze semen nebo se rozmnožuje přesazováním trsů na podzim do nádob a na jaře do volné půdy. Semínka vyséváme v dubnu a květnu přímo na záhon mělce do hnízd ve sponu 20 x 20 cm nebo do řádků vzdálených 30 cm. Semena vyklíčí zhruba za 3 týdny a po 7–8 týdnech můžeme sklízet. Také si brzy na jaře můžeme předpěstovat sadbu, kterou vysadíme v květnu po více rostlinkách do hnízd.
  5. Během vegetačního období dopřejeme pažitce pravidelnou a přiměřenou zálivku, půda by neměla dlouhodobě vyschnout, ale také nesmí být přemokřená. Chceme-li, aby rostlina bohatě obrůstala a nať si udržela pikantní chuť, odstraňujeme průběžně rozkvetlé květy.
  6. Pažitce stačí ke zdárnému vývoji občasné přihnojení organickým hnojivem, například  kopřivovým odvarem.
  7. Pažitkovou nať začínáme pravidelně sklízet, když rostlina dosáhne výšky zhruba 10 cm. Seřezáváme ji asi 3 cm na zemí a ihned spotřebujeme.
  8. Od druhého roku pažitka kvete voňavými růžovými nebo fialovými květy od května do srpna. Rozkvetlé trsy jsou jedlé, krásné a nektar z květů je oblíbenou pochoutkou pro včely.
  9. Pažitka je mrazuvzdorná, na zimu ji můžeme přikrýt suchým listím, aby brzy na jaře vyrostla čerstvá nať.

6 zásad rychlení pažitky v nádobách

  1. K rychlení používáme trsy vyryté na podzim ze záhonu.
  2. Dařit se jí bude na jižním nebo jihovýchodním okenním parapetu. Nemá ráda přílišné teplo a suchý vzduch. 
  3. Zhruba od začátku října trsy vybrané k rychlení opatrně vyjmeme z půdy, rozdělíme na menší části, poškozené cibulky odstraníme.
  4. Trsy zasadíme do vhodné nádoby, doplníme zeminou. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu v chladné místnosti a teprve pak dáme do bytu.
  5. Nať pažitky můžeme začít sklízet přibližně za 3 až 4 týdny od počátku rychlení.
  6. Trsy rostoucí pažitky pravidelně zaléváme, ale pozor na dlouhodobé přemokření.

Co asi děláme špatně, že nám pažitka chřadne

Trsy v květináči zasychají a žloutnou

Při pěstování doma v nádobách za žloutnutí a postupné zasychání většinou může přílišné zalévaní – přelitím zahnívají kořeny a rostlina zežloutne a uschne.

Pažitka na záhoně hyne

Pravděpodobně trsy pažitky napadla květilka cibulová, jejíž housenky okusují nať a kořeny až rostlinu zahubí. Housenky nejsou na první pohled vidět, musíme si utrhnou kousek natě a prohlédnout si ji proti světlu. Pokud je pažitka napadená, musíme trs odstranit, aby se housenky nešířily dál.

Pažitka v kuchyni

Nať pažitky je královnou jarní kuchyně a má mnohostranné využití. Její delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve studené kuchyni. Dokáže chuťově nahradit sůl, což oceníme při neslané dietě. Pažitka se dá dobře zamrazit. Utržená nať vydrží v chladničce několik dní, když se propláchne pod tekoucí studenou vodou, nechá okapat a pak zabalí do alobalu. Přidává se nasekaná do pomazánek, salátů, polévek, omáček, slaného pečiva, omelet, masových a bramborových pokrmů. Dělá se z ní domácí pesto a bylinkové máslo. V zásadě ji můžeme použít všude, kam se dává jarní cibulka i cibule. Jako dekoraci na různá jídla můžete použít nejen nať, ale i fialový květ pažitky.

NTE5MDE2M