STEZA.cz DOPORUČUJE:

Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 50 ml.

 

 

 NAŠE NOVINKA

Rakytníková mast extra silná 30ml.

 

Krušinová kůra mast extra silná 30ml.

 

 

 

Při nákupu nad 700,-Kč

dostanete vždy dárek :-)

   

 Jsme na FACEBOOKU - KLIK

    Dejde si nás do přátel :-)

 

              

Budeme rádi, když náš

obchod ohodnotíte

na heureka.cz:-)


Úvod » -- TINKTURY PODLE NEMOCI -- » PÁLENÍ ŽÁHY

STEZA - Hřebíček - hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.
Extra silná. Složení: lihový extrakt, hřebíček
Tinktura z hřebíčkuÚčinná antibakteriální hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.  Složení: lihový extrakt, hřebíček Dávkování: 2x denně 5 kapek do 2 dcl. vody/čaje. Výrobek není z důvodu obsahu alkoholu vhodný pro děti, těhotné a kojící matky. Nedoplňuje pestrou a vyváženou stravu. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16.května 2012), které platí od 14.12 2012nám neumožňuje popisovat všechny
Běžná cena 450,00 Kč
Naše cena 195,00 Kč

STEZA - Hřebíček - hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.
skladem

STEZA - Tinktura Krkavec toten kořen - FORTE 37 ml.
Extra silná. Složení: lihový extrakt, Krkavec toten kořen
Tinktura Krkavec toten kořen - FORTE 37 ml.  Složení: lihový extrakt, krkavec toten kořen Rhizoma sanguisorbae - Toten lékařský - Sanguisorba officinalis   Dávkování: 2x denně po jídle až 15 kapek do 2 dcl. vody/čaje. Výrobek není z důvodu obsahu alkoholu vhodný pro děti, těhotné a kojící matky. Nedoplňuje pestrou a vyváženou stravu. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16.května 2012), které
Běžná cena 199,00 Kč
Naše cena 128,00 Kč

STEZA - Tinktura Krkavec toten kořen - FORTE 37 ml.
skladem
akce

STEZA - Tinktura Kolombo kořen - Chebule srdčitá FORTE 50 ml.
Extra silná. Složení: lihový extrakt, Chebule srdčitá kořen
Tinktura Kolombo kořen - Chebule srdčitá kořen FORTE 50 ml. Složení: lihový extrakt, kořen kolombo Tinktura - kolombo kořen - Tinospora cordifolia – Chebule srdčitá - guduči Dávkování: 3x denně po jídle až 12 kapek do 2 dcl. vody/čaje. Výrobek není z důvodu obsahu alkoholu vhodný pro děti, těhotné a kojící matky. Nedoplňuje pestrou a vyváženou stravu. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne
Běžná cena 299,00 Kč
Naše cena 164,00 Kč

STEZA - Tinktura Kolombo kořen - Chebule srdčitá FORTE 50 ml.
skladem
akce

Regenerační a hojivá propolisová mast se používá na zjemnění a obnovení pružností kůže, zejména na bolestí kloubů artrózu, revmatizmus, bolení svalů, dna, zlomeniny, záněty... ( nezanechává mastnotu na pokožce a krásně se vstřebává ) !! DĚLÁNO S LÁSKOU !!  Obsah kelímku 30ml. Obsahuje velké množství léčivého propolisu !  
Běžná cena 270,00 Kč
Naše cena 149,00 Kč

STEZA - Propolisová mast extra silná 30ml. - FORTE EXKLUSIV
skladem
nové
akce
top produkt

STEZA - Tinktura chilli paprička Habanero - EXTRA FORTE 25ml.
Extra silná. Složení: lihový extrakt, chilli papričky habanero 290 000 SHU
Tinktura z chilli papriček Habanero - EXTRA FORTE 25 ml.  Složení: lihový extrakt, chilly papričky habanero pálivost 290 000 SHU Dávkování: 2x denně 1 až 3 kapek do 2 dcl. vody/čaje. Výrobek není z důvodu obsahu alkoholu vhodný pro děti, těhotné a kojící matky. Nedoplňuje pestrou a vyváženou stravu. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16.května 2012), které platí od 14.12 2012nám neumožňuje
Běžná cena 320,00 Kč
Naše cena 210,00 Kč

STEZA - Tinktura chilli paprička Habanero - EXTRA FORTE 25ml.
skladem
akce

Regenerační a hojivá kostivalová mast se používá na zjemnění a obnovení pružností kůže, zejména na bolestí kloubů artrózu, revmatizmus, bolení svalů, dna, zlomeniny,... ( nezanechává mastnotu na pokožce a krásně se vstřebává ) !! DĚLÁNO S LÁSKOU !! Obsah 30ml. Na mastičku bylo použito extra velké množství kostivalu ! Kvalitní kostivalová mast za dobrou cenu. Účinky rostliny: revma, revmatoidní
Běžná cena 160,00 Kč
Naše cena 130,00 Kč

STEZA - Kostivalová mast extra silná 30ml - FORTE EXKLUSIV
skladem
nové
akce
top produkt

STEZA - Tinktura Maca Maka - ženšen peruánský - FORTE 50 ml.
Extra silná. Složení: lihový extrakt, Maka Maca hlíza - Lepidium meyenii
Tinktura z Hlízy Maka Maca - FORTE 50 ml.  Složení: 60% lihový extrakt, Maka Maca hlíza ( Lepidium Meyenii ) Dávkování: 3x denně 20 minut před nebo po jídle až 15 kapek do 2 dcl. vody/čaje. Výrobek není z důvodu obsahu alkoholu vhodný pro děti, těhotné a kojící matky. Nedoplňuje pestrou a vyváženou stravu. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16.května 2012), které platí od 14.12 2012nám
Běžná cena 295,00 Kč
Naše cena 190,00 Kč

STEZA - Tinktura Maca Maka - ženšen peruánský - FORTE 50 ml.
skladem
nové

STEZA - Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 1x 50 ml.
80% líh a extra velké množství kotvičníku !
Jedná se o VELICE silný extrakt kotvičníku zemního z použitím 80% lihu. Extrakce probíhá vždy několik měsíců.   Kvalitní Kotvičníková tinktura - FORTE 50 ml.  Jedná se o nejsilnější tinkturu Kotvičníku na trhu.  Složení: Kvalitní 80% lihový extrakt a velké množství kotvičníku naťě. Tinktura není v žádném případě ředěná nebo šizená. Tinktura z kotvičníku zemního Dávkování: 20 minut před nebo po
Naše cena 590,00 Kč

STEZA - Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 1x 50 ml.
skladem
nové
akce
top produkt

 

-- TINKTURY PODLE NEMOCI -- / PÁLENÍ ŽÁHY

Pálení žáhy

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.

Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi.

Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy jako je zápach z úst nebo bolesti žaludku.

Nejprodávanější produkty v kategorii

 
STEZA - Tinktura Anýz plod - FORTE 50 ml. 122,00 Kč
Řadit podle 
Výrobce  

STEZA - Heřmánková tinktura - FORTE 50 ml.
Běžná cena 270,00 Kč

Naše cena 125,00 Kč

skladem


STEZA - Hřebíček - hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.
Běžná cena 450,00 Kč

Naše cena 195,00 Kč

skladem


STEZA - Kmínová tinktura - FORTE 50 ml.
Běžná cena 220,00 Kč

Naše cena 125,00 Kč

skladem
akce


STEZA - Tinktura Anýz plod - FORTE 50 ml.
Běžná cena 249,00 Kč

Naše cena 122,00 Kč

skladem
top produkt


STEZA - Tinktura Bukvice nať FORTE 50 ml.
Běžná cena 249,00 Kč

Naše cena 119,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Kopr - FORTE 50 ml.
Běžná cena 155,00 Kč

Naše cena 125,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Máta peprná - FORTE 50 ml.
Běžná cena 235,00 Kč

Naše cena 125,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Meduňka lékařská - FORTE 50 ml.
Běžná cena 195,00 Kč

Naše cena 110,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Pelyněk pravý - FORTE 50 ml.
Běžná cena 165,00 Kč

Naše cena 129,00 Kč

skladem
nové


STEZA - Tinktura Proskurník kořen - FORTE 50 ml.
Běžná cena 178,00 Kč

Naše cena 129,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Puškvorec kořen FORTE 50 ml.
Běžná cena 199,00 Kč

Naše cena 135,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Sléz maurský - FORTE 50 ml.
Běžná cena 195,00 Kč

Naše cena 129,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Tužebník nať - FORTE 50 ml.
Běžná cena 249,00 Kč

Naše cena 129,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura z Pampelišky - pampeliška - FORTE 37 ml.
Běžná cena 149,00 Kč

Naše cena 115,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Zeměžluč nať - FORTE 50 ml.
Běžná cena 165,00 Kč

Naše cena 129,00 Kč

skladem


STEZA - Zázvorová tinktura - FORTE 35 ml.
Běžná cena 310,00 Kč

Naše cena 125,00 Kč

skladem

Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad.

 

Nejčastěji se pálení žáhy objevuje u těhotných žen, uvádí se, že v posledním trimestru těhotenství jím trpí až polovina žen. Pokud potíže vymizí po porodu, není potřeba pyrózu léčit a je považována za normální.

Celkově o této potíži platí, že pokud se s ní setkáváme zřídka, není potřeba se jí nijak blíže zabývat. Pokud ale reflux nastává opakovaně, je důležité nepodceňovat léčbu.

Jedním z důvodů pálení žáhy může být tzv. hiátová kýla. Jde o poruchu, kdy část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen nad bránici do mezihrudí, a tudíž usnadňuje nechtěný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu. Kýla se ale v mnoha případech objede zcela bez příznaků a nepůsobí-li žádné potíže, není potřeba jí řešit. Hiátová kýla se dá zjistit pomocí RTG vyšetření.

Další důvody pálení žáhy souvisí se stravou a životním stylem. Příčinou pyrózy celkově může být nezdravý životní styl zahrnující nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech během dne. Dále také konzumace bohatších jídel navečer, kdy se metabolismus zpomaluje a není připraven na trávení složitých a tučných jídel.

Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla jako majonéza nebo smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná nebo příliš horká a studená jídla, silná káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno. Dále také hůře stravitelné potraviny jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb.

Velkou příčinou pálení žáhy může být také alkohol nebo kouření tabáku, obě látky totiž mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv podporovat.

S životním stylem také souvisí jeden z častých důvodů pálení žáhy, a to nadváha. Větší tlak na žaludek zde způsobuje logicky i větší tlak na jícnový svěrač (mechanismus podobný jako u těhotných žen) a proto u osob s nadváhou vzniká pálení žáhy daleko častěji.

Další příčinou může být dlouho neřešený stres. Při dlouhodobém stresu dochází ke stažení žaludku a tudíž i možnému úniku žaludečních šťáv do jícnu.

Pálení žáhy také může vznikat jako vedlejší účinek některých léků, zde je potřeba probrat jejich případnou náhradu s lékařem.

 

Prevence pálení žáhy

Prevence pálení žáhy tkví hlavně v eliminaci rizikových faktorů způsobujících reflux ze žaludku.

Předcházení těmto obtížím tedy souvisí s úpravou jídelníčku a životního stylu. Doporučené jsou menší porce jídla častěji a pravidelně během dne. Dále omezení příliš mastných jídel a špatně stravitelných jídel, a to zvláště večer. Další omezení by se měla týkat jídel, která podporují tvorbu žaludečních šťáv, hlavně kořeněných jídel a nápojů jako je káva nebo alkohol.

Se zlepšením životního stylu souvisí také prevence obezity. Lidé trpící nadváhou by se měli snažit přebytečná kila shodit a upravit svůj stravovací režim. Do jídelníčku se doporučuje zařadit ovoce a zelenina, popřípadě další potraviny s vyšším obsahem vlákniny, která má známé příznivé účinky na naše trávení.

V neposlední řadě je jako prevence zmíněno předcházení dlouhodobým stresům, které mohou k pálení žáhy snadno vést.

 

Léčba pálení žáhy

Ačkoli většina pacientů řeší pálení žáhy spíše jako nepříjemnou obtíž, je nutné pamatovat na to, že sliznice jícnu není připravena na časté setkávání s kyselým obsahem žaludku, který ji může závažně poškodit. Poškozením vnitřní výstelky jícnu může vzniknout vřed a je zde i větší riziko vzniku zhoubného nádoru. Proto by se při častějším výskytu pyrózy toto onemocnění rozhodně nemělo zanedbávat.

Lékař vás nejprve seznámí s režimovými opatření (viz prevence pálení žáhy).

Pokud bude předepisovat léky, můžete se setkat s těmito pojmy: antacida snižují aciditu (kyselost) obsahu žaludku. Další, tzv. protivředová léčiva snižují tvorbu žaludečních kyselin. Další léky podporují peristaltiku (trávicí pohyby) správným směrem a tudíž by opět měly zabránit zpětnému refluxu.
Jako nejúčinnější se uvádějí právě blokátory protonové pumpy (enzym tvořící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku), které zabraňují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin.

S pálením žáhy také souvisí dvě vyšetření, která by vám mohly být doporučeny lékařem. První z nich, gastroskopie, má za úkol odhalit případnou narušenou sliznici v oblasti dolního jícnového svěrače. Vyšetření je nepříjemné, protože do jícnu je třeba zavést dlouhý kabel s malou kamerou a světelným zdrojem. Tudy pak vyšetřující pozoruje případné změny na sliznici. Touto cestou je možné také odebrat malý vzorek tkáně pro další, histologická vyšetření. Tento odběr není bolestivý. Pro diagnostiku některých onemocnění jícnu a žaludku je toto vyšetření nenahraditelné.

Další metodou je všem známé RTG vyšetření, kdy je pozorována správná funkce jícnu a svěračů ale i peristaltické pohyby a případně může být odhalena i výše zmíněná hiátová kýla. Vyšetření není bolestivé, je pouze spojeno s polykáním většího množství kontrastní látky- nejčastěji baryové kaše.

 

Přejedení, nebo nemoc?

  • Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.
  • Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).
  • Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.
  • Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

 

Co nás „pálí“ nejčastěji?

Potíže s pyrózou mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, které více konzumujeme právě o Vánocích.

  • Snažte se omezit tučné, kávu a čokoládu.
  • Z alkoholu se vyvarujte především bílého vína.
  • Kuřáci by měli omezit počet cigaret.
  • Potíže vyvolávají i sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku – nepřehánějte to tedy s cukrovím.
 

Úleva při potížích

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná, nepříjemná ale ano. Pomohou babské rady i prostředky z lékárny.

Pálení žáhy – babské rady

  • Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla.
  • Pomůže vypití sklenky vlažné vody.
  • S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír.
  • Rýže zas spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.

 

Pomoci mohou i některé bylinky a nálevy z nich. Vhodné jsou takové, které podporují sekreci žaludečních šťáv, uvolňují křeče střev a žaludku a podporují chuť k jídlu. Jedná se např. o heřmánek pravý, mátu peprnou, majoránku zahradní, bazalku pravou, pelyněk pravý, proskurník lékařský, řebříček obecný, sléz maurský či řepík lékařský.  Výborný je také kořen zázvoru, ale s ním se musí zacházet velmi opatrně. Mělo by se jednat o slabý odvar, jelikož silný naopak může pálení žáhy způsobit.

Jak si mohu pomoci sám

Samoléčba je částečně odvozována od prevence pálení žáhy. Ačkoli to zní nepopulárně, doporučuje se omezit těžká a mastná jídla a přejídání jako takové.

Strava by se měla přijímat ve větším množství malých porcí, případnou nadváhu je dobré shodit. Z krátkodobějšího hlediska ulevuje vypít sklenici čisté vody, spát s hlavou ve zvýšené poloze a nedoporučuje se „odpočívat“ po jídle vleže. Jak je již zmíněno dříve, nevhodné je kouření a alkohol.

Pokud je důvod pálení žáhy hiátová kýla, těžko s „babskými radami“ obstojíme a bude si zde muset poradit lékař a to ať léčivy nebo operací.

 

Je potřeba operace?

Pokud potíže nepřestávají ani po medikamentózní léčbě, přichází v úvahu i operační řešení. Operace spočívá v chirurgickém zesílení dolního jícnového svěrače, takže už dál nedochází ke zpětnému vracení natráveného žaludečního obsahu a sliznice jícnu není dále drážděna.

V reálu operace vypadá tak, že se horní část žaludku přetáhne přes jícen, kde tvoří jakýsi náhradní ventil. Operace lze běžně provést laparoskopicky, což představuje minimální operační rány, pouze např. tři vpichy do břišní dutiny pro nástroje a kamerku, kterou operatér celou akci sleduje. Tímto způsobem jsou samozřejmě maximálně zmírněné pooperační komplikace a bolesti.

 

Komplikace pálení žáhy

Jak je již zmíněno výše, pyróza může kromě nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo zápachu z úst přinést i závažnější komplikace. Tyto vycházejí z dlouhodobého poškozování sliznice jícnu kyselým žaludečním obsahem.

Žaludeční sliznice je proti svým vlastním kyselinám chráněna vrstvou ochranného hlenu, ale jícen na toto dráždění není připraven a proto je třeba neotálet s včasnou léčbou tohoto problému.

Dojít může například ke vzniku vředu ale je zde i větší riziko zhoubného nádoru jícnu. Samozřejmě to neznamená, že každé pálení žáhy je rovno rakovině jícnu. Je ale třeba zdůraznit, že pokud se tato obtíž opakuje, může mít i vážnější následky a proto je nutné věnovat jí pozornost a nebát se zeptat svého lékaře.

 

A ještě na závěr 20 přírodních postupů pro léčbu pálení žáhy

Níže uvádíme seznam 20 potravin, které obsahují byliny, kuchyňské přísady a koření, které můžete použít, abyste okamžitě zmírnili nepříjemné pocity při pálení žáhy. Všechny tyto metody jsou z účinné, bezpečné a jsou snadno dostupné.

1. Žvýkejte žvýkačku

Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogen uhličitanových iontů. Tyto hydrogen uhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci. Žádná kyselina rovná se žádné pálení žáhy.

 

2. Používejte jablečný ocet

Jablečný ocet je kouzelný elixír, který se používá při spoustě potíží a pálení žáhy je jednou z nich. Je snadno dostupný na trhu. Pomáhá urychlit trávení potravy. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud je jídlo v žaludku. Jakmile jídlo opustí žaludek a vstoupí do střeva, hladina kyseliny klesne a současně odezní i pálení žáhy. Navíc, jablečný ocet také pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

 

3. Zázvor

Používejte zázvor denně ve vašich pokrmech. Zázvor je výborná kuchyňská surovina, která může být použita ke zmírnění příznaků pálení žáhy. Je důležitý ve dvou ohledech. Za prvé proto, že má vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tímto způsobem přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, které jsou způsobené bakteriální infekcí (H. pylori). Za druhé zázvor také pomáhá potlačit bolesti spojené s pálením žáhy. Existuje několik způsobů, jak můžete zázvor použít. Můžete ho přidat do vašich každodenních jídel, polévek a salátů.

Nebo si ze zázvoru můžete udělat bylinkový čaj. Na to potřebujete kousek zázvoru a šálek vody. Nakrájejte zázvor na malé kousky a vařte je ve vodě po dobu 5 minut. Poté čaj přeceďte a pro lepší chuť přidejte trochu medu. Tento čaj pijte 2 až 3 krát denně mezi jídly.

 

4. Česnek

Česnek je další běžná kuchyňská surovina, která se používá k léčbě pálení žáhy. Princip účinku česneku je podobný jako u zázvoru. Můžete zvýšit používání česneku ve své každodenní stravě nebo můžete žvýkat stroužek česneku, pokud se u vás objeví pálení žáhy. Možná se vám nebude líbit jeho chuť, ale určitě vás potěší blahodárné účinky česneku.

 

5. Kurkuma

Lidé často podceňují léčivou sílu přírodních látek a jsou ochotni utratit spoustu peněz za nákup léků, i když existují vynikající běžně dostupné přírodní léky. Kurkuma je snad nejvíce podceňované koření ze všech. Její přínos pro zdraví je ale obrovský. Kurkuma přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy a to ze dvou hlavních důvodů. Za prvé tím, že urychluje proces trávení. Jak bylo vysvětleno výše, rychlé trávení znamená méně kyseliny. Za druhé kurkuma pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se může poškodit při pálení žáhy. Tímto způsobem se zabrání dalšímu vývoji onemocnění. Kurkumu můžete použít do vašich denních jídel, polévek a salátů.

 

6. Med

Jak bychom mohli zapomenout na med, pokud jde o přírodní léky? Med je též účinný při pálení žáhy. Pomáhá zmírnit příznaky v důsledku celé řady důvodů. Za prvé zklidňuje bolest. Za druhé vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny. Za třetí urychluje regeneraci sliznice po poškození. Med můžete použít mnoha různými způsoby. Například použijte med místo cukru do svých oblíbených nápojů. Nebo můžete rozmíchat 1 - 2 lžičky medu ve sklenici teplé vody. Tento nápoj můžete pít během dne mezi jídly.

 

7. Aloe Vera

Aloe vera je rostlina známá pro své blahodárné účinky na pokožku. Ale extrakty z aloe jsou vhodné také při pálení žáhy. Aloe neutralizuje kyselý obsah žaludku, snižuje tvorbu kyseliny, urychluje hojení a snižuje zánět a bolest spojenou s pálením žáhy. Můžete pít ¼ šálku extraktu z aloe vera 15 – 20 minut po jídle a tímto způsobem můžete zabránit příznakům pálení žáhy.

 

8. Jezte mandle

Jíst mandle je další přirozený způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Mandle urychlují trávení a vysoký obsah tuku v mandlích neutralizuje žaludeční kyseliny. Jezte 10 - 20 mandlí denně a uvidíte, že příznaky pálení žáhy odezní.

 

9. Jezte ovoce

Některé druhy ovoce lze použít k léčbě příznaků pálení žáhy. Mezi takové ovoce patří kiwi, banány, vodní meloun a meruňky. Tyto plody pomáhají zmírnit příznaky ze dvou hlavních důvodů. Za prvé jsou bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina urychluje trávení potravy a díky tomu jídlo stráví méně času v žaludku. Za druhé pomáhají omezit vylučování žaludeční kyseliny.

 

10. Pijte čerstvé šťávy

Pití čerstvé ovocné a zeleninové šťávy je účinný způsob, jak vyléčit příznaky pálení žáhy. Tyto šťávy pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Nicméně byste se měli vyhnout pití citrusových šťáv, které mohou situaci ještě více zkomplikovat.

 

11. Jezte brambory

Brambory jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvýšená koncentrace draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu.

 

12. Jezte čerstvou zeleninu

Princip léčení příznaků pálení žáhy pomocí čerstvé zeleniny je stejný jako u ovoce. Můžete zvýšit používání zelené listové zeleniny ve své každodenní stravě. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny dochází ke zrychlení trávení. Navíc zelenina pomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny.

 

13. Vyzkoušejte hořčici

Příště až budete mít záchvat pálení žáhy, nemusíte spěchat za svým lékařem. Vše, co musíte udělat, je jít do kuchyně, otevřít lednici a vzít z ní láhev s hořčicí. Smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí vody a roztok vypijte. Uvidíte, že za okamžik bolest odezní.

 

14. Vyzkoušejte lékořici

Na trhu jsou k dispozici lékořicové žvýkací tablety, které můžete vyzkoušet. Lékořice pomáhá stimulovat produkci slin. Sliny jsou alkalické a pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny. Důležité je pomalu žvýkat tablety a ne je rychle spolknout, protože cílem je zvýšit produkci slin.

 

15. Jezte celozrnné potraviny

Pokud máte problémy s pálením žáhy, upřednostňujte celozrnné potraviny. Zpracované potraviny ztratí většinu své vlákniny, ale celozrnné potraviny jsou velmi bohaté na vlákninu. Vysoké množství vlákniny urychluje proces trávení a omezuje tvorbu kyseliny, která je hlavní příčinnou pálení žáhy.

 

16. Skořice

Každý zná koření zvané skořice, které je snadno dostupné v každém obchodě. Skořice má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Jedním z nich je zmírnění příznaků pálení žáhy. Stačí přidat 1 lžičku skořice do sklenice vody a povařit po dobu 10 - 15 minut. Potom přidejte lžičku medu a pijte 2 až 3 krát denně mezi jídly.

 

17. Ovesné vločky

Změnit vaše stravovací návyky je nejdůležitější věc, která nejen pomáhá zmírnit příznaky, ale v první řadě také pomáhá zabránit vzniku pálení žáhy. Pokud trpíte pálením žáhy, pak první věc, kterou byste měli udělat, je změnit vaše snídaňové menu. Místo toho, abyste jedli slaninu a maso, zkuste ovesné vločky. Ovesné vločky jsou nejlepším způsobem, jak nastartovat váš den. Jsou velmi bohaté na vlákninu a jistě si z předchozích odstavců pamatujete, k čemu je vláknina dobrá, že? Přidejte do ovesných vloček nějaké sezónní ovoce a užijte si výživnou a vyváženou snídani.

 

18. Jezte saláty

Už jste si přečetli, co dělá ovoce a zelenina pro naše zdraví. Nyní smíchejte tyto dvě složky a udělejte si vynikající salát. Představte si výhody, které dostanete po smíchání zeleniny a ovoce. Nejenom, že to pomůže snížit pálení žáhy, ale také tento salát zlepší vaše zdraví.

 

19. Zkuste alternativní zdroje bílkovin

Žaludek se zabývá především trávením bílkovin. Čím více bílkovin sníme, tím je větší sekrece žaludeční kyseliny. A můžete hádat zbytek. Ano, máte pravdu. Více kyseliny znamená větší šance na reflux a bolesti na hrudi. Zdá se, že nejvíce se reflux objeví poté, co sníte červené maso (hovězí a skopové).

Takže byste měli vyzkoušet některé alternativní zdroje bílkovin, jako jsou například:

  • kuřecí a krůtí maso, které patří do kategorie bílého masa. Bílé maso vede k vytváření menšího množství žaludečních šťáv než červené maso.
  • mořské plody. Zkuste pečené nebo vařené ryby a ústřice.
  • fazole. Pokud jste vegetariáni, je to možnost pro vás. Fazole jsou nejlepší alternativou živočišných bílkovin. Pokud chcete vynechat maso úplně, pak jsou fazole tím, co byste měli jíst. Kromě toho, fazole jsou velmi bohatým zdrojem vlákniny. Vláknina urychluje trávení a průchod potravy ze žaludku do střeva.

 

20. Jilm plavý

Je to další bylinná složka, která se velmi dlouho používá při pálení žáhy. Posiluje slizniční bariéru žaludku a jícnu, a tím omezuje škody způsobené žaludečními šťávami. Přidejte lžíci jilmu plavého do sklenice teplé vody a dobře rozmíchejte. Pijte 1 - 2 sklenice mezi jídly.

 

Ve výše uvedeném textu jste se dozvěděli něco o jednoduchých, rychlých a levných domácích prostředcích pro zmírnění příznaků pálení žáhy. Takže až se příště budete probouzet ze spánku v důsledku pálení žáhy, nemusíte hned jíst léky. 

 

Nezapomeňte si zakoupit pár tinktur na www.STEZA .cz

:-) :-) :-)

NjE2MzA0M