NOVINKA

 

Lanýžová tinktura EXKLUSIV 50 ml.

 

Tinktura Hlíva ústřičná 50 ml.

 

 

 

 

STEZA.cz DOPORUČUJE:

Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 50 ml.

 

 

 NAŠE NOVINKA

Kurkumová mast extra silná 30ml

 

  

Mast Dračí krev extra 30ml.

 

 

Krušinová kůra mast extra silná 30ml.

 

 

Při nákupu nad 800,-Kč

dostanete vždy dárek :-)

   

 Jsme na FACEBOOKU - KLIK

    Dejde si nás do přátel :-)

 

              

Budeme rádi, když náš

obchod ohodnotíte

na heureka.cz :-)


STEZA - Hřebíček - hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.
Extra silná. Složení: lihový extrakt, hřebíček
Tinktura z hřebíčkuÚčinná antibakteriální hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.  Složení: lihový extrakt, hřebíček Dávkování: 2x denně 5 kapek do 2 dcl. vody/čaje. Výrobek není z důvodu obsahu alkoholu vhodný pro děti, těhotné a kojící matky. Nedoplňuje pestrou a vyváženou stravu. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16.května 2012), které platí od 14.12 2012nám neumožňuje popisovat všechny
Běžná cena 450,00 Kč
Naše cena 220,00 Kč

STEZA - Hřebíček - hřebíčková tinktura - FORTE 50 ml.
skladem

 

-- TINKTURY PODLE NEMOCI -- / NADÝMÁNÍ

Nejprodávanější produkty v kategorii

 
STEZA - Tinktura Anýz plod - FORTE 50 ml. 134,00 Kč
STEZA - Tinktura Asa smrdutá - Čertovo lejno FORTE 50 ml 230,00 Kč
STEZA - Tinktura Kardamom plod - FORTE 50 ml. 189,00 Kč
Řadit podle 
Výrobce  

STEZA - Heřmánková tinktura - FORTE 50 ml.
Běžná cena 270,00 Kč

Naše cena 137,00 Kč

skladem


STEZA - Rozmarýnová tinktura - rozmarýn - FORTE 37 ml.
Běžná cena 175,00 Kč

Naše cena 129,00 Kč

skladem


STEZA - Skořicová tinktura - FORTE 50 ml.
Běžná cena 330,00 Kč

Naše cena 230,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Andělika kořen - FORTE 50 ml.
Běžná cena 255,00 Kč

Naše cena 145,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Anýz plod - FORTE 50 ml.
Běžná cena 249,00 Kč

Naše cena 134,00 Kč

skladem
top produkt


STEZA - Tinktura Asa smrdutá - Čertovo lejno FORTE 50 ml
Běžná cena 320,00 Kč

Naše cena 230,00 Kč

skladem
akce
top produkt


STEZA - Tinktura Badyán plod - FORTE 50 ml.
Běžná cena 239,00 Kč

Naše cena 139,00 Kč

skladem
nové


STEZA - Tinktura Bobkový list - FORTE 37 ml.
Běžná cena 179,00 Kč

Naše cena 133,00 Kč

skladem
akce


STEZA - Tinktura Bukvice nať FORTE 50 ml.
Běžná cena 249,00 Kč

Naše cena 138,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Černý Bez květ - FORTE 50ml.
Běžná cena 300,00 Kč

Naše cena 139,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Černý Bez plod - FORTE 50ml.
Běžná cena 220,00 Kč

Naše cena 148,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Česnek medvědí - FORTE 37 ml.
Běžná cena 185,00 Kč

Naše cena 135,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Fenykl plod - FORTE 50 ml.
Běžná cena 175,00 Kč

Naše cena 138,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Kardamom plod - FORTE 50 ml.
Běžná cena 285,00 Kč

Naše cena 189,00 Kč

skladem
nové
top produkt


STEZA - Tinktura Levandule květ - FORTE 50 ml.
Běžná cena 270,00 Kč

Naše cena 139,00 Kč

skladem


STEZA - Tinktura Máta peprná - FORTE 50 ml.
Běžná cena 235,00 Kč

Naše cena 135,00 Kč

skladem


Nadýmání vzniká špatnou skladbou potravin a špatným žvýkáním. Při rychlém hltavém stravování spolknete spoustu vzduchu a zatěžujete celý zažívací trakt od jícnu po střeva. Trávicí trubice špatně rozkousanou potravinou a nadměrným obsahem vzduchu vzedme břicho a může i způsobit bolestivou koliku. Plyny částečně odcházejí konečníkem a částečně jsou ve střevě vstřebávány.

Plynatost způsobuje směs plynů, zpravidla nepříjemně zapáchající, produkovaná v trávicím traktu (tento jev se odborně nazývá meteorismus) a vypuzovaná konečníkem v rámci procesu zvaného flatulence (vypouštění plynů neboli lidově „prdění“). Chybí-li tato závěrečná fáze, takzvané zaražené větry mohou působit značné bolesti. Vypouštění plynu bývá doprovázeno charakteristickým zvukem vyvolaným kmitáním tkání v okolí řitního otvoru.

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí není, odborně se tento stav nazývá meteorismus. Průměrný člověk vytvoří přibližně půl litru střevních plynů denně a v průměru si člověk od střevních plynů uleví cca 14krát denně. K samotnému úniku plynů dochází někdy bez nápadných slyšitelných projevů, případně s tichým zasyčením, jindy však i s velmi hlučným charakteristickým zvukovým efektem („prdem“). Rychlost úniku plynů je v průměru 3 m/s, individuální odchylky rychlosti v ústí jsou možné a závisí na aktuálním tlaku plynu.

 

Nejčastěji vzniká z hojné konzumace potravin působících nadýmání a ze sedavého způsobu života. Než sáhnete po některém z léků proti nadýmání, zkuste nejprve osvědčené prostředky našich předků proti nadýmání, lidově nazývané babské rady.

 

Zaměřte se na své stravování, jezte pomalu a pořádně každé sousto požvýkejte (alespoň 25x). Navíc pokud jíte ve spěchu a jste ve stresu, vždy při tom spolknete i spoustu vzduchu. Zatížíte tak trávení ještě víc. Další příčinou nadýmání je špatná skladba potravy. Sledujte, po kterých potravinách nastal problém, a podle toho upravte svůj jídelníček. Složky potravy, které tělo není schopno strávit, se dostanou až do střeva a střevní bakterie pak při jejich odbourávání produkují velké množství plynu. Jsou to například bílá mouka a fruktózní cukry (ovocná bublanina), luštěniny. Největší příčinou nadýmání je činnost střevních bakterií. Jejich činnost ovlivňují trávicí enzymy, které produkuje slinivka břišní, a při potížích bychom jí měli věnovat zvýšenou pozornost. Nejdříve začněte s dělenou stravou, při níž se nekombinují bílkoviny (maso, masové výrobky, mléko, mléčné výrobky) se sacharidy a obilovinami) ani obiloviny s ovocem. Zeleninu můžete jíst kdykoliv, je jako potravina neutrální. Staří Řekové vždy k masu podávali luštěniny, které mají velký podíl bílkovin. Tělo se připravilo na jejich zpracování, a tím bez potíží i zpracovalo živočišné bílkoviny (maso).

 

Při častém nadýmání přidávejte do stravy koření, které uvolňuje plynatost: kmín, pepř, majoránku, koriandr, papriku, hořčici, anýz, saturejku, bazalku nebo tymián. Tato koření můžete užívat bez obav z jejich předávkování. 

Kdo hojně požívá moučná jídla, sladkosti a má slabé zažívání, potom žaludek potraviny špatně zpracuje. Tvoří se kvas, mnoho plynů, což nemocnému působí nepříjemné potíže až křeče v břiše. V takovém případě nasaďte dietu. Žádné koláče, buchty, kynuté knedlíky, kvašené zelí, kapustu, čerstvý měkký chléb, sladké ovoce či sladkosti.

 

Neustálé nadýmání – příčiny

Převážná část plynů se vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven. V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Potravou pro tyto bakterie jsou prebiotika (nestravitelné jídlo). Konzumace některých potravin prospívá určitým bakteriím, které následně vytvářejí plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořen z 80 až 90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se tyto bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Takže, pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, produkce rektálního plynu je snížena.

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin, která se projeví jako bolest v podbřišku nebo jako nadýmání po jídle. Jak již bylo napsáno, vše je individuální, dvě osoby sní stejné množství sacharidů, ovšem jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné. Ve společnosti je plynatost velmi nepříjemná a obtěžuje nás zejména psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost než její opak. Zástava odchodu plynů je varujícím příznakem, že je něco v nepořádku.

 

Kde se plyny berou:

  • ze spolykaného vzduchu (dusík) ;
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou;
  • z plynů vznikajících při trávení;
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů;
  • z plynů vznikajících hnitím bílkovin a sekretů.

 

Z čeho se plyny skládají:

  • dusík;
  • kyslík;
  • oxid uhličitý;
  • vodík;
  • metan.

K odstranění plynu z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale i říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

 

Potraviny proti nadýmání

Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.

Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.

Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.

Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.

Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.

Bylinky: Doporučuje se máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.

Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.

 

Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:

  • soda;
  • kolové nápoje;
  • pivo.

Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:

  • kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku způsobuje kvašení, například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu nebo slazené kondenzované mléko či smetana, také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny;
  • nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle;
  • kombinace chleba, brambor a těstovin;
  • směsi různých druhů tuků.

Chronické nadýmání způsobuje:

  • nadměrná konzumace sladkostí;
  • bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky;
  • neloupaná rýže;
  • nedostatek vlákniny v potravě.


Pokud před jídlem sníme některé druhy kyselejšího ovoce, jako je citron, jablko, grep, kiwi, rybíz, nebo hrozny, povzbudíme tím tvorbu žaludeční kyseliny. Současně se zvýší kyselost žaludeční šťávy a dojde ke zvýšené produkci kyseliny solné. Zkonzumovaná strava se tak lépe rozloží a ve střevech už nemá co vytvářet nežádoucí plyny.

 

Babské rady, jak se zbavit nadýmání

Uvařte si odvar z kmínu nebo použijte tinkturu . Jednu čajovou lžičku kmínu zalijte 2 dcl vroucí vody. Nechte louhovat přibližně 15 minut. Pijte po doušcích.

Zapomeňte na žvýkačky.

 

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

 

Příčiny zapáchající plynatosti

Průměrné složení plynu je 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Tato směs je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá, nicméně zastoupení těchto plynů silně záleží na bakteriích, které žijí ve střevě.

Zápach je dán sulfanem, což je sloučenina síry. Mezi množstvím zkonzumované potravy obsahující síru a výsledným pachem je úměra. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C.

 

 

ODA1OT