...........................................................................
KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK
dostanete vždy dárek :-)
Úvod » -- TINKTURY PODLE NEMOCI -- » KYSELINA MOČOVÁ
Nejprodávanější produkty v kategorii |
|
---|---|
STEZA - Kotvičníková tinktura - Kotvičník - FORTE 50 ml. | 249,00 Kč |
STEZA - Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 1x 50 ml. | 590,00 Kč |
Jaká je ideální hladina kyseliny močové v krvi? Optimální hladina je u mužů a žen rozdílná:
V moči je měření méně přesné, hodnoty jsou pro muže i ženy: 1,5 – 4,5 mmol / d.
Kyselina močová se z těla vylučuje prostřednictvím ledvin, ale její vyloučené množství se pohybuje kolem 7.5-13%. Zbývající množství zůstává v těle. Je to antioxidant, který se významně podílí na antioxidační ochraně organismu, ochraňuje hlavně před působením kyslíkových radikálů. Její obsah v těle by měl být ale vyvážený v optimálních hodnotách. Pokud dlouhodobě převyšuje hodnoty, je zvýšená pravděpodobnost bolestivé nemoci „dny“.
Jak správně změřit kyselinu močovou a co bychom měli udělat před návštěvou doktora resp před odběrem krve? Odběr ráno, nalačno (10 – 12 hodin před odběrem nejíst, být v relativním klidu, doporučuje se vypít 2 – 3 dl vody), po tělesném klidu, bez předchozího opalování. Před odběrem nejíst vnitřnosti zejména játra, maso max. 150 g / den, vyloučit kávu, coca-colu, čaj, pivo, alkohol, také se vyhnout luštěninám.
Nejčastějšími faktory zvyšující hodnoty kyseliny močové v krvi jsou:
V poslední době je příčinou zvýšení kyseliny močové nadměrná konzumace masa, zejména bílkovin u sportovců. Ti ačkoli žijí relativně zdravým životem a snaží se konzumovat zdravé potraviny, mají často zvýšené hodnoty kyseliny močové právě díky konzumaci nadměrného množství bílkovin.
Masité potraviny jsou podstatně hůře stravitelné než zelenina. Trávení živočišných bílkovin vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýší překyselení těla. Rada tedy zní méně masa a více zeleniny.
Jedná se o metabolickou nemoc, kdy organismus není schopen v dostatečné míře odbourávat puriny, které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Odpovědnost za tuto nemoc nese trávicí enzym urikázy, který oxiduje kyselinu močovou, postupně vytváří krystalickou hmotu. Nemoc úzce souvisí se stravováním a významně k ní přispívá nadměrná konzumace masa a alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. V dřívějších dobách si stravu bohatou na maso a alkohol mohla dopřát spíše jen šlechta, odtud také pochází označení nemoc králů.
Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky zejména v kloubech, kde svými ostrými hranami opotřebovávají klouby a působí bolesti. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách.
Dna (arthritis Urica) nenastoupí ze dne na den. Lékaři vám mohou pěkných pár let diagnostikovat zvýšenou kyselinu močovou a klouby nemusí bolet, ale však krystalky dny se postupně usazují v kloubech a postupně jejich narušují až přijde k akutním velkým bolestem zánětu.
Prvním postiženým kloubům bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne a červená, zůstane bolestivý na dotek a kůže je něm leskle napnutá. Tvrdou bolest obvykle spustí nadměrná konzumace jídla a alkoholu, únava, stres nebo také chirurgický zákrok. Při neléčení dny hrozí poškození kloubů či poškození ledvin. Prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu. I po pominutí akutního záchvatu je nutné, aby pacient dodržoval přísnou dietu a nepil alkohol.
Tento symptom zpravidla objevuje až po desítkách let zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi (u mužů nad 420 mikromol / l, u žen více než 360 mikromol / l). Jde o akutní záchvat dnové artritidy, nemoci, která je způsobena ukládáním solí kyseliny močové do kloubů. Může postihnout a poškodit jakýkoli kloub, nejčastěji postihuje menší klouby. Dna postihuje častěji obézní muže. Toto onemocnění je známé již od pradávna, ale v současné době díky špatnému životnímu stylu a snadné dostupnosti rizikových potravin stoupá počet lidí s tímto onemocněním.
Jak již bylo zmíněno, prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu. Je to vynechání všech potravin které zvyšují kyselinu močovou. Je nezbytně vynechat potraviny, které obsahují více než 40-50 mg purinů na 100 g.
Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové extrakty, uzeniny. Určitě se vyhněte těmto potravinám:
Důležitá je úprava, nejlépe pokud maso vaříte, puriny se vyplavují do vody, proto je dobré maso vařit ve větším objemu vody. Mezi doporučené potraviny patří:
Predispozice k tomuto onemocnění je sice dána geneticky, ale průběh je možné zpomalit či zastavit správným stravováním.
U dny je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody, aby se mohlo pročistit. V pitném režimu dejte přednost alkalickým minerálkám, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, zabraňují tak tvorbě krystalů. Omezte kávu a další nápoje s kofeinem, nepijte sladké nápoje. Vylučte také alkohol, jednak odvodňuje a navíc dráždí močové cesty.
Vyhněte se červenému masu, uzeninám, ledvinkám, játrech, houbám, sardinky, sardele, hrášku. Zařaďte bromelain, neboť ten se nachází v ananasu, ale ještě lépe jsou višně. Obsahují totiž dvě důležité látky: antokyany a bioflavonoidy, které jsou účinné antioxidanty a brání vzniku zánětů v těle například již zmíněných: pomerančích, banánech, třešeň, kiwi, datle, hrušky, jahody, borůvky.
Dalším faktorem, který zvyšuje kyselinu močovou mnohem výrazněji než zmíněná „purinová“ jídla je fruktóza. Fruktóza je cukr, který obsahuje kukuřičný sirup (bohatě přidáván do slazených nápojů, pečiva, zavařováním a téměř všech zpracovávaných potravin), klasický cukr, ale i med, ovoce, případně velmi oblíbený agave sirup. Přesto, že tyto potraviny obsahují minimální množství purinů, jejich konzumace v množství v jakém je přijímáme má na hladinu kyseliny močové mnohem větší vliv než konzumace masa.
Kromě toho, že fruktóza zvyšuje produkci kyseliny močové, výrazně se podílí na tvorbě triglyceridů a jejich ukládání do jater, což vede k nealkoholové steatóze jater a spolupodílí se i na vzniku inzulínové rezistence, což v konečném důsledku opět vede k nadprodukci kyseliny močové. Tato tvrzení potvrdila i americká studie, která zaznamenala zvýšení rizika hyperurikémie (vysoká hladina kyseliny močové v krvi) o 82% při konzumaci čtyř slazených nápojů denně.
Jako nejlepší prevence vzniku dny a zvýšené kyseliny močové se jeví snížení příjmu fruktózy a alkoholu a zároveň výběr stravy s nižším obsahem cukrů, aby se předešlo vzniku inzulínové rezistence a ztučnění jater. Konzumace masa a ryb pravděpodobně nemá u zdravých jedinců vliv na vznik dny, jelikož se u nich zvýší zároveň její vylučování. Důležité je přijímat dostatek vitaminu C, který pomáhá snižovat produkci kyseliny močové vyvolanou příjmem fruktózy (zcela se fruktóze vyhnout nedá).
Onemocnění dna je typ zánětu kloubů (artritidy) postihující asi 10% populace České republiky. Postihuje nejčastěji muže nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc, způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové.
Svoji přezdívku nemoc králů nebo nemoc bohatých získala v minulosti, kdy jenom lidé z vyšších vrstev měli hodně masa a jiných rizikových potravin pro vznik této nemoci.
Jedná se o metabolickou nemoc, kdy organismus není schopen v dostatečné míře odbourávat puriny, jenž se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Za vše může trávicí enzym urikáza, který oxiduje kyselinu močovou. Bez rozpuštění nebo přeměny této kyseliny na rozpustnou látku nemůže být vyloučena ven z těla. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky v kloubech, kde mohou uvíznout a ostrým hrotem se do kloubů zabodávat. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách. Postižen může být i ramenní kloub nebo ušní lalůček. Krystaly mohou způsobovat jak mechanické obtíže, tak i působit na bílé krvinky, čímž zapříčiní vznik zánětu. Ten se potom objevuje jako velmi bolestivý dnavý záchvat.
Mezi rizikové faktory patří přílišná konzumace masa, alkoholu, špatný pitný režim, dlouhodobé užívání diuretik, nadváha a nedostatek pohybu. Ke dně mohou vést i genetické vlohy.
Dalším znevýhodňujícím faktorem je pohlaví, protože dna muže postihuje až dvacetkrát častěji a průměrně dříve než ženy.
Nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotyk a kůže je něm leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.
Následuje po akutním záchvatu dny. Nemocný netrpí žádnými obtížemi a zdá se, že je vyléčen. Interkritické období může trvat 6 měsíců až dva roky. U některých nemocných se intervaly mezi záchvaty sice zkracují, ale ztrácejí na prudkosti.
Je charakteristická ukládáním uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Opakujícími se záněty a dalším hromaděním solí kyseliny močové a nukleových kyselin dochází k postižení a degeneraci kloubu, jejichž výsledkem mohou být deformace kloubů a omezení kloubní pohyblivosti. Ojediněle se tofy mohou provalit na povrch kůže a způsobit vytékání husté bílé tekutiny.
Při podezření na dnu Vám lékař odebere moč a krev, aby zjistil koncentraci kyseliny močové. Odběr se provádí samozřejmě nalačno. Den předem by se vyšetřovaný neměl nadměrně pohybovat, neslunit, nepít kofeinové tekutiny a alkohol. Při nejasnostech lze provést punkci kloubu a odebrat z něho tekutiny pro další rozbor. Zde se definitivně určí přítomnost solí a bílých krvinek.
V případě, že se onemocnění dnou potvrdí, povede Vás lékař ke změně stravování a životního stylu. Objasní Vám problematiky diety při dně a poradí, jaké potraviny jsou vhodné.
Jaké léky Vám lékař pravděpodobně předepíše? Většinou to jsou léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika, analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby nedošlo k tvorbě močových kamenů.
Nejdůležitější součást léčby je však v rukou pacienta. Základem je pravidelný pohyb, rozumná váha, dodržování pitného režimu a zejména dieta.
Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové extrakty, uzeniny, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, špenát, česnek nebo celozrnné výrobky. Níže je uveden přehled potravin s obsahem purinů.
Určitě se vyhněte alkoholu, protože obsahuje vysoké množství purinů.
Mezi doporučené potraviny naopak patří ovocné šťávy, mléčné výrobky, některé druhy zeleniny (mrkev, celer, brambory), ovoce (pomeranč, třešně, kiwi) a tmavé i bílé pečivo.
V omezeném množství lze konzumovat kávu, minerálky, slabý čaj, máslo, houby, bramborové knedlíky, zmrzlinu, sladkovodní ryby, vařenou šunku nebo vařené vejce.
Maso, uzeniny: skopové 46, vepřové 48, telecí 48, hovězí 40, kuřecí 40, zvěřina 35-39, králičí 38, anglická slanina 25, šunka 24
Ryby: sardinky 120, sleď 69, kapr 54, pstruh 56 štika 48, losos 22
Vnitřnosti: telecí brzlík 400, játra 95, ledvinky 80, jazyk 55
Mléko, vejce: žloutek 5, bílek 2, mléko 1
Zelenina a luštěniny: zelený hrášek 80, čočka 70, hrách 45, fazole 44, špenát 23, chřest 14, květák 10, celer 10, lískové ořechy 10, mandle 9, zelí červené 8, brambory 6, ředkvička 6, zelí bílé 5, kedlubna 5, červená řepa 5, hlávkový salát 5, houby 5, rajčata 4, okurky 3, mrkev 2, cibule 1
Ovoce: jahody 5, borůvky 2, hrušky 1, jablka 1, švestky 1, hroznové víno 1, pomeranče 1, meruňky 0
Pečivo: kakaový prášek 1900, ovesné vločky 30, celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, žitná nebo pšeničná mouka 0
Dále se doporučuje shodit nadbytečná kila, ale rozhodně nijak drasticky! Poté by se naopak mohla hladina kyseliny močové v krvi zvýšit a chybět některé látky. Proto pravidelně cvičte.
Nezapomínejte na dostatek tekutin - aspoň dva litry denně!
Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé nebo kompotové. Říká se, že 250 mg třešní udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.
Z nejvíce doporučovaných doplňků při dně je bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamin C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.
Z potravinových doplňku lze dále doporučit aloe vera šťávu z celého listu, lopuch a vojtěšku (alfala). Také lze využít listů kopřiv vnitřně (tobolky nebo čaj zbavují nadbytku kyseliny močové) i zevně (obklady tiší bolest zanícených kloubů).
Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.
Při nesprávném léčení dny a zanedbání diety může dojít k onemocnění ledvin. Snížená funkce ledvin způsobuje vznik ledvinových kamenů a v extrémním případě může dojít až k selhání ledvin.
Dále se mohou objevit onemocnění močových cest, bolesti hlavy a bolesti svalů. Mezi časté trávicí potíže patří nadýmání, průjmy, pálení žáhy, pálení v konečníku. Často se objevují ekzémy a třepení nehtů.
Zanedbání dny může způsobit degeneraci kloubu, metabolické poruchy a onemocnění oběhového systému.