S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Rakytníková a Rozmarýnová mast 30ml.

Za 149,-Kč

................................

 Doprava od 999,-Kč nákupu ZDARMA !

...........................................................................

NOVINKA

Tinktura na posílení imunity

 

KLIK ----- H E R B Á Ř ----- KLIK

 

 

STEZA.cz DOPORUČUJE:

Kvalitní Kotvičníková tinktura FORTE 50 ml.

 

Mast Dračí krev extra 30ml.

 

Krušinová kůra mast extra silná 30ml.

 

 

Při nákupu nad 999,-Kč

dostanete vždy dárek :-)

   

 Jsme na FACEBOOKU - KLIK

    Dejde si nás do přátel :-)

 

              

Budeme rádi, když náš

obchod ohodnotíte

na heureka.cz :-)


Úvod » ------- H E R B Á Ř -------- » Fazolový lusk


        

Fazolový lusk

HERBÁŘ

doprava zdarma

skladem

 

Skladem: 0 0
Výrobce: STEZA
Naše cena:
0,00 Kč

 

 HERBÁŘ:

 Fazolový lusk - oplodí

( Phaseolus vulgaris )

Plody obsahují vápník, železo, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín PP a provitamín A. Obsahují též glukokinin, která pomáhá snižovat obsah glukózy v krvi, proto jsou fazolky velmi vhodné pro diabetiky.

Stručná charakteristika: Fazol obecný je teplomilná, jednoletá rostlina z čeledi bobovitých dosahující výšky 1,5 - 2 metry, plodem je lusk se semeny. Fazol patřil ke starým kulturním rostlinám jihoamerických Indiánů, jde o zdravou a výživnou luštěninu. Fazol má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a tudíž zasytí na dlouhou dobu. Je tedy vhodný i při redukčních dietách. Je hlavně součástí močopudných a diabetických čajových směsí.

Používaná část rostliny: Plodem a zároveň drogou fazolu jsou jeho lusky bez semen, tzv. oplodí.

  • cukrovka, diabetes - rostlinný inzulín
  • močopudná bylina
  • močové a ledvinové potíže - zvláště močové kameny, močový písek
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • dna
  • poruchy metabolismu (látkové výměny)
  • srdeční slabost, selhávání srdce
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní choroba

Obsahové látky a jejich působení na cukrovku: Účinek na snižovnání hladiny krevního cukru je připosován glukokininům. Pravděpodobný mechanismus hypoglykemizujícího účinku je inhibice α-amylázy a glukagonu. Pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi byl prokázán v kombinaci s antidiabetiky (deriváty sulfonylurey, například Amaryl, Diaprel, Glurenorm aj.). 

Plody fazole mají dominantní postavení v dietních doporučeních pro diabetiky. Díky svému nízkému glykemickému indexu nezpůsobují významné kolísání hladin glykemie.

Obsahové látky a další účinky: Fazolové lusky bez semen obsahují aminokyseliny (arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin), trigonellin, fytosteroly, flavonoidy, faseolin, cholin, inozit, lektiny, arginin, cholin, kyselinu křemičitou a minerální látky jako draslík, kobalt, měď, chrom a nikl. Odvar z lusků bez semen působí
i močopudně. Za diuretické účinky jsou zodpovědné kyselina křemičitá a flavonoidy.

Nálev z fazolových lusků se díky svým močopudným účinkům hodí k léčbě zánětů močových cest a užívá se proti močovým kamenům nebo písku. Čaj z fazolu se užívá při urikémii, což je zvýšený výskyt kyseliny močové v krvi. Fazolový čaj pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, a proto se doporučuje především lidem s cukrovkou II. typu.

Kdy a jak vysévat, pěstovat a sklízet fazol

Podle provedených průzkumů zkonzumujeme ročně na osobu asi 2 kg fazolových semen. Abychom získali běžnou roční dávku veškerého látkového potenciálu obsaženého ve fazolových semenech, měli bychom spotřebu alespoň zdvojnásobit.

Bílé fazole ?

Bílá fazole byla do Evropy dovezena z tropické Ameriky. Jedná se o další ze 400 známých druhů fazolí, kterým se přezdívá maso chudých. Má krémovou strukturu s jemnou, nasládlou chutí. S kroupami tvoří základ tradičního židovského šouletu. Je převážným zdrojem vitamínu B, vlákniny, železa, draslíku a zinku. Podporuje dobré trávení, je vhodná při hubnoucích dietách. Před vařením je vhodné ji namočit na 8 až 12 hodin. Poté vodu slijte a zalijte novou vodou. Vařte 1 hodinu a půl. Pokud nemáte času nazbyt, zkuste ji připravit v tlakovém hrnci, čímž dobu vaření zkrátíte na pouhých 20 minut. Nejvíce jí bude slušet sladkokyselá úprava.

OWRkOTMzZ